30 de firme de brokeraj au spus adio bursei în ultimii şapte ani. „Dacă nu eşti în top zece, este foarte greu să îţi acoperi costurile“

30 de firme de brokeraj au spus adio bursei în ultimii şapte ani. „Dacă nu eşti în top zece, este foarte greu să îţi acoperi costurile“

astăzi, 00:08

Autor:


Ioana Tudor

Pe bursa de la Bucureşti au rămas 40 de firme de brokeraj din cele peste 70 câte activau pe piaţa locală de capital la începutul anului 2007, nu cu mult înainte de declanşarea crizei financiare mondiale care a dus la prăbuşirea burselor.

Scăderea rulajelor cu acţiuni a fost una dintre cauzele prin­ci­pale ale plecărilor masive din piaţă ale brokerilor, care nu şi-au mai putut acoperi chel­tuielile. Pe de altă parte, unele bănci şi-au internalizat diviziile de brokeraj, oda­tă ce legislaţia le-a permis acest lu­cru, tocmai pentru a-şi diminua costurile.

Unii brokeri se aşteaptă ca restruc­tu­rarea pieţei de brokeraj să continue, prin noi ieşiri sau prin fuziuni, deşi volu­me­le de tranzacţionare şi-a au mai revenit.

„Principalul motiv al încetării activi­tă­ţii unui număr însemnat de societăţi de intermediere financiară a fost con­cen­trarea volumelor de tranzacţionare de pe piaţa locală de capital de către un nu­măr restrâns al acestora“, a explicat Silvian Farmache, şeful departa­men­tu­lui pieţe financiare la Credit Europe Bank România.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2014