IFN-urile intră în hora de 500 mil. €/an a finanţării proiectelor pe fonduri europene din agricultură

IFN-urile intră în hora de 500 mil. €/an a finanţării proiectelor pe fonduri europene din agricultură

astăzi, 00:08

Autor:


Gabriel RaziGeorge Turtoi, secretarul de stat responsabil de fondurile europene la ministerul Agriculturii: Pentru proiectele care integrează producţia cu procesarea există un plus de 20% la finanţare. Cheia succesului în noul program este un proiect depus de o cooperativă formată din fermieri mici.

Băncile erau singurele instituţii care puteau cofinanţa proiectele agricole din fonduri europene, însă o dată cu intrarea IFN-urilor pe acest segment competiţia ar putea creşte. Agricultura are o cotă de piaţă de doar 3,8% în finanţările acordate de bănci în primele şapte luni ale acestui an, iar în piaţa IFN-urilor ponderea creşte la 15%.

Instituţiile Financiare Nonbancare (IFN) vor intra de anul viitor pe piaţa de finanţare a proiectelor de in­vestiţii pe care fermierii urmează să le depună prin noul program de fon­duri europene pentru agricultură în valoare de 9 miliarde de euro în perioada 2015-2020.

Piaţa de finanţări pentru aceste proiecte se ridică la 3,5-4 miliarde de euro în următorii şase ani, ceea ce înseamnă credite de 500 milioane de euro/an în acest interval, care vor fi împărţite pentru prima dată între bănci şi IFN-uri. „Vrem să creăm competiţie în piaţă între mediul bancar şi IFN-uri. Până acum, în vechiul program, doar băncile au putut acorda finanţări pentru aceste proiecte”, a spus George Turtoi, secretarul de stat res­pon­sabil de fondurile europene la Ministerul Agriculturii.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2014