Finanţele schimbă peste noapte ordonanţa SIF-urilor în lege. Miza: 6,6 miliarde de lei
astăzi, 00:09
Autor:
Guvernul mută astfel la Parlament cartoful fierbinte al eliminării pragului de deţinere de 5% la SIF-uri.
Cele cinci SIF-uri sunt urmaşele Fondurilor Proprietăţii Private (FPP) care au fost create prin legea privatizării de la începutul anilor ‘90 şi au în prezent active de 6,6 miliarde de lei. Ele au primit în administrare circa 25% din averea naţională, reprezentând pachete de acţiuni la sute de companii, printre care BCR, BRD, Bancpost.
Azi deţinerile investitorilor de pe bursă la cele cinci SIF-uri sunt restricţionate la 5% din capital. Guvernul prin Ministerul Finanţelor Publice a propus eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, făcând astfel primul pas spre cea mai aşteptată liberalizare de pe piaţa locală de capital.
Peste noapte însă actul normativ cu eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost schimbat de Ministerul Finanţelor din ordonanţă de urgenţă în proiect de lege. Miza schimbării este momentul intrării în vigoare, ce poate dura şi ani de zile în cazul proiectului de lege, şi ulterioare schimbări care ar putea fi introduse de Parlament în proiectul de lege. Ministerul Finanţelor nu a avut o poziţie oficială pe acest subiect.
„Şansele de reuşită ale proiectului sunt semnificative din perspectiva faptului că iniţierea vine din zona guvernamentală. Însă am mai văzut astfel de iniţiative deraiate pe parcursul timpului, iar factorul alegerilor prezidenţiale ar putea să conteze şi el în desfăşurarea procesului legislativ“, a spus Horia Braun, directorul general al societăţii de administrate ING Asset Management, managerul celui mai mare fond de acţiuni.
Acţiunile celor cinci SIF-uri au urcat cu până la 5% în şedinţa de tranzacţionare de ieri.
La începutul anilor 2000, menţinerea unui prag a fost motivată de şefii de atunci ai SIF-urilor ca protecţie împotriva unor preluări ostile. Azi însă nu se mai pune problema unor preluări ostile pentru că sferele de influenţă la cele cinci SIF-uri sunt deja aşezate.
Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), a reuşit să se impună ca cel mai influent şef de SIF. SIF1 deţine pachete apropiate de pragul de 5% la SIF Moldova şi SIF Muntenia, care la rândul lor deţin acţiuni la celelalte SIF-uri. La începutul acestui an, ASF a permis SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele. Această măsură a dus şi mai mult la consolidarea sferelor de influenţă.
Continuarea pe ZFCorporate
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2014