FILMUL “Fuga lui Hayssam” continuă. Rolurile principale, preluate de fraţii acestuia

Filmul “Fuga lui Hayssam”, suficient de lung şi de ofertant pentru a inspira o producţie cinematografică veritabilă, a ajuns, teoretic, la final. Practic, însă, povestea continuă, cu sirianul în închisoare şi cu fraţii lui daţi în urmărire, pentru a fi duşi tot acolo.

Condamnarea vinovaţilor pentru fuga lui Hayssam din ţară ar fi trebuit să încheie o serie de evenimente începută în urmă cu opt ani, atunci când sirianul se urca la bordul unei nave, în încercarea de a scăpa de o judecată pentru terorism. În schimb, după un proces lung, finalizat cu pedepse grele, apar întrebări în legătură cu modul în care sunt luate măsuri astfel încât cei condamnaţi să îşi ispăşească pedepsele.

Fraţii lui Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, s-au asigurat că nu mai sunt în ţară înainte de decizia instanţei supreme, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au găsit nevinovaţi pentru fuga din ţară a sirianului şi existau premisele ca şi decizia definitivă să fie similară. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au găsit însă vinovaţi pe fraţii lui Omar Hayssam, dar şi pe Mustafa Tartoussi – armatorul vasului cu care a fugit sirianul – şi i-au condamnat, pe 7 octombrie, la pedepse de cinci, respectiv şapte ani de închisoare.