Criza şi străinii au scos din retail opt din cei mai mari zece antreprenori

Antreprenori locali

Criza şi străinii au scos din retail opt din cei mai mari zece antreprenori

astăzi, 00:07

Autor:


Cristina Rosca

Doar doi dintre cei mai mari antreprenori locali din retailul alimentar din 2008 mai sunt astăzi în piaţa de 10 mld. euro, ceilalţi fiind forţaţi de criză şi de expansiunea reţelelor străine să intre în insolvenţă sau chiar în faliment şi să îşi închidă reţelele.

Exit-urile au făcut loc unor noi antreprenori, care sunt însă mult mai mici şi nu au forţa financiară pentru a se bate de la egal la egal cu lanţurile de supermarketuri sau hipermarketuri care domină piaţa cu afaceri de sute de milioane de euro sau chiar peste 1 mld. euro.

Multe dintre afacerile antreprenoriale care îşi fac loc astăzi în topul celor mai mari businessuri din retail după cifra de afaceri sunt necunoscute, companii precum Cleopatra Center, Euroavipo şi Electrouniver neavând nici măcar un site de prezentare.

Retailul alimentar, o piaţă de peste 10 mld. euro anual, este dominat de grupurile internaţionale în frunte cu Kaufland, Carrefour sau Mega Image care deţin mai bine de jumătate din piaţă. La polul opus, cei mai mari zece antreprenori locali au împreună afaceri mai mici decât cele ale Billa România, cel mai mic jucător din comerţul modern, care a terminat anul trecut cu un rulaj de 307 mil. euro.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2014