În lumea fanteziei/ de Ziarul de duminică

CĂRŢI PENTRU COPII

În lumea fanteziei/ de Ziarul de duminică

astăzi, 00:11

Autor:


Ziarul de DuminicaVezi galeria foto
Galerie foto

La recentul Târg de carte Gaudeamus au fost lansate foarte multe cărţi pentru copii de toate vârstele. Aproape toate sunt volume minunate. Visez, deci exist.

 

Valentin Nicolau – Basmania, cartea I : Răspântia gândurilor, Editura Nemira. Ilustraţii de Tudor Popa

„Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar înceta să mai viseze?… Lumea ar exista în continuare, activităţile noastre ar continua ca şi până acum – veţi spune. Oare?… Proiectul şi în acelaşi timp experimentul Basmania. Răspântia gândurilor contrazice această idee. În termeni clasici Basmania este un basm. În termeni moderni l-am putea numi roman fantasy. Oricum i-am zice, povestea porneşte de la premisa că suntem imaginaţi, visaţi de o conştiinţă superioară. Scriitorul şi dramaturgul Valentin Nicolau pune în mişcare un întreg arsenal oniric şi o galerie fabuloasă de personaje în sprijinul acestei idei, demonstrând că adevărata luptă dintre bine şi rău nu are loc de fapt pe pământ, ci în cu totul altă lume… Rămâne să descoperiţi singuri acea lume.

Vor reuşi numai aceia care pot încă să viseze.”

În Marea Sală a Iluziilor, pe Tronul Închipuirii, împăratul Băsmuitorul Cel Cumplit fantasma basmele destinate oamenilor. Când istoriile se coceau, albimuzele culegeau nectarul poveştii, pe care-l depuneau apoi în fagurii imaginaţiei din minţile oamenilor. Numai că de ceva timp cei de pe Pământ nu mai doreau poveşti… Iar lumea basmului există doar în măsura în care pământenii cred în ea. Şi, cum e bine ştiut, „precum în Basme, aşa şi pe Pământ“, dacă lumea basmelor va dispărea, atunci şi lumea oamenilor se va sfârşi. Asta era problema împăratului: cum să-i facă pe oameni să-şi recapete credinţa în basme şi în eroii lor.
Închis în Turnul Prăpastie, Neica-Nimeni, Băsmaşul Fără-de-Poveste, va primi cea mai grea misiune din istoria lumii: să se lupte cu forţele întunericului, să salveze Basmania. Începutul Marii Aventuri…
 

Logodnicii. Repovestire de Umberto Eco. Ilustraţii de Marco Lorenzetti. Traducere din limba italiană de Diana Calangea. Editura Curtea veche

În continuare colecţiei de mare succes „Cărţile copilăriei”, recomandată de Familia Regală a României, Editura Curtea veche a lansat o nouă colecţie  – „Save the story” – Mari scriitori pentru cititorii cei mici. Cărţi nemuritoare. Mari scriitori repovestesc romanele altor mari scriitori, totul bogat ilustrat. „Logodnici” este primul mare roman italian, cu o influenţă enormă asupra tuturor scriitorilor ulteriori. În colecţie au apărut sau vor apărea: „DonJuan” – repovestit de Alessandro Baricco, „Cyrano de Bergerac” – repovestire de Stefanno Benni, „Naşul” –  repovestire de Andrea Camilleri, „Crimă şi pedeapsă” – repovestire de Abraham B. Yehoshua, „Epopeea lui Ghilgameş” – repovestire de Yiyuan Li, „Antigona” – repovestire de Ali Smith, „Călătoriile lui Guliver” – repovestire de Jonathan Coe, „Regele Lear” – repovestire de Melania G. Mazzuco, „Cruciada copiilor” – repovestire de Mario Vargas Llosa.

 

Cele mai frumoase Mituri şi Legende din toată lumea. Editura Corint Junior. Ilustraţii de Linda Edwards. Traducere de Ondine Dăscăliţa

Cartea conţine cele mai preţioase mituri, legende şi poveşti, istorii pline de tâlc despre originea lucrurilor, aventuri extraordinare şi întâmplări magice cu eroi neînfricaţi. Toate sunt povestite pe înţelesul celor mici şi însoţite de ilustraţii superbe, care îi vor introduce pe copii în lumea fantastică a lecturii.

 

Cele mai frumoase Poveşti clasice de noapte bună. Editura Corint Junior. Ilustraţii de Silvia Provantini. Traducere de Corina Gâdiuţă

Basmele fac parte din patrimoniul umanităţii. Întotdeauna, bunicii, unchii şi mătuşile le-au citit şi le-au repovestit copiilor, care i-au ascultat fascinaţi. Prinţese, regi şi regine, zâne, magicieni, vrăjitoare, animale vorbitoare, copii – cu toţii sunt protagoniştii acestor poveşti fără vârstă, care de nenumărate generaţii îi poartă pe aripile visului pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă. Cartea de faţă este o culegere a celor mai frumoase poveşti clasice, iubite de copiii din toată lumea, un volum pe care îl veţi citi şi reciti, descoperind de fiecare dată plăcerea evadării în lumea fanteziei şi a visării.

 

Dorina-Graţiela Aolăriţi – Secretul fetei frumoase. Editura Adenium

Volumul este câştigătorul Concursului de Debut, organizat de Editura Adenium, secţiunea „Carte pentru copii”. Toţi copiii sunt minunaţi, dar când persoanele ce roiesc în jurul unuia îi spun mereu că este „cel mai frumos”, există riscul ca el să creadă că, în viaţă, cel mai mult contează cum arăţi, şi nu ceea ce eşti şi ceea ce ştii să faci. Cartea ne vorbeşte despre Ala şi despre felul în care şi-a descoperit un talent artistic despre care mult timp nu ştiuse că îl deţine.