Cum au contribuit principalele sectoare la avansul de PIB de 2,8% în primele trei trimestre

Cum au contribuit principalele sectoare la avansul de PIB de 2,8% în primele trei trimestre

astăzi, 10:00

Autori:


Andra Oprescu

,

Andrei Cîrchelan

Creşterea excepţională a valorii adău­gate în sectorul „Informaţii şi telecomunicaţii“ cu 15% pe primele 9 luni din 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a determinat o contri­bu­ţie la creşterea economică de 2,8% a PIB în această perioadă, cu 0,7% din partea acestui sector, cu toate că ponderea sa este de doar 5%, iar industria a fost pe primul loc ca pondere în PIB.  

Aceste date dovedesc că sectorul IT&C are posibilitate de tractare a întregii economii, iar faptul că acest domeniu a adus un sfert din creşterea PIB a compensat scăderea construcţiilor.

IT&C a contribuit la PIB în aceeaşi proporţie ca agricultura – ambele sectoare cu câte 24 mld. lei, în primele nouă luni. Astfel, dacă anul trecut sectorul era pe locul al nouălea între cele care au contribuit cel mai mult la PIB, în primele trei trimestre din 2014 împarte locul şase cu agricultura şi construcţiile (toate trei cu o contribuţie de 24 de mld. lei la PIB), deşi agricultura şi con­strucţiile au avut pe întreg 2013 contribuţii net superioare – o contribuţie dublă în cazul con­strucţiilor (51 mld. lei). Acest lucru arată potenţialul exploziv al acestui sector.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.