Topul băncilor la finalul lunii septembrie: cine a crescut pe o piaţă în stagnare

Topul băncilor la finalul lunii septembrie: cine a crescut pe o piaţă în stagnare

astăzi, 00:08

Autori:


Ciprian Botea

,

Liviu Popescu

Cele mai mari cinci bănci locale aveau la finalul lunii septembrie o cotă de piaţă cumulată de 55%, echivalentul unui volum de active de 193 miliarde de lei (44 mld. euro), arată datele agregate de ZF.

BCR s-a menţinut pe prima poziţie în sistemul bancar, cu active de 61 miliarde de lei (circa 14 mld. euro). Banca are o cotă de piaţă confortabilă de 17,5%, dar în ultimii şase ani a pierdut 2,5 puncte procentuale din cotă. Stocul de credite, care reprezintă peste jumătate din active, a scăzut pe fondul vânzărilor slabe şi al curăţării bilanţului de credite neperformante.

Şi BRD, a doua bancă în funcţie de activele deţinute, a pierdut cotă de piaţă în criză şi a ajuns la sub 13% din sistemul bancar. Cota de piaţă a băncii controlate de grupul francez Société Générale ajungea la aproape 16% în decembrie 2008. BRD administra la finalul lunii septembrie active de circa 44 miliarde de euro.

Astfel, dintre băncile aflate pe podium, doar Banca Transilvania şi-a majorat volumul activelor administrate şi a atins un nivel de 34 miliarde de lei. Creşterea faţă de septembrie anul trecut este de 6%. Banca a încheiat luna septembrie cu o cotă de piaţă de 9,7%.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2014