Potential pentru producatorii romani de a accesa piata germana agroalimentara

Cu ocazia deschiderii celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ambasada Romaniei la Berlin au organizat o intalnire cu reprezentantii lanturilor de magazine din Germania pentru a extinde accesul producatorilor romani din sectorul agroalimentar pe piata germana.


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat, Daniel Dumitru Botanoiu, au participat in data de 16 ianuarie 2015 la deschiderea celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), targ international de alimentatie si agricultura, care se desfasoara in fiecare an la Berlin, Germania.

Cei doi oficiali au vizitat standul Romaniei, unde sunt expuse produse precum branzeturi, produse procesate din carne, vinuri, palinca, uleiuri, gemuri, zacusca, produse de patiserie. Fata de anul 2014, cand pavilionul national a fost organizat pe o suprafata de 266 metri patrati, anul acesta suprafata de expunere dedicata producatorilor romani din sectorul agroalimentar romanesc este mai mare, respectiv 327 metri patrati. Totodata, si numarul operatorilor prezenti la Saptamana Verde a crescut de la 22 de expozanti in 2014, la peste 30 in 2015.

Cu acest prilej, Daniel Constantin a vorbit despre strategia de promovare a produselor agroalimentare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, amintind si faptul ca Romania inregistreaza, pentru al doilea an consecutiv in ultimele doua decenii, excedent la balanta comerciala cu produse agroalimentare.

„Cel mai mare excedent comercial de produse agroalimentare din istoria post decembrista a Romaniei s-a inregistrat in primele 10 luni ale anului 2014. Valoarea exporturilor a urcat la 4,48 miliarde euro, depasind cu 496 milioane de euro valoarea importurilor, ceea ce arata ca agricultura Romaniei se dezvolta constant. De aceea, pe langa eforturile de consolidare a productiei, ne concentram si pe stimularea exporturilor, cu accent pe deschiderea de noi piete”, a declarat Daniel Constantin.

Pentru a extinde accesul producatorilor romani din sectorul agroalimentar pe piata germana, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ambasada Romaniei la Berlin organizeaza in cursul acestei zile o intalnire cu reprezentantii unui important lant de hypermarketuri din Germania. Intalnirea face parte din seria actiunilor intreprinse de MADR pentru stimularea relationarii dintre marile lanturi de magazine si producatorii romani. De asemenea, oficialii MADR vor participa la Summit-ul ministrilor agriculturii, intrunire ajunsa la a saptea editie, precum si alte manifestari si intalniri la nivel inalt, ce vor avea loc cu prilejul celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale ”Saptamana Verde” (Grune Woche).


Reamintim ca, in perioada 16 – 25 ianuarie 2015, are loc la Berlin, Germania, cea de a 80-a editie a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche). „Grune Woche”, targ international de alimentatie si agricultura, reprezinta o manifestare unica prin traditia sa, prin amploare si durata. Pe langa rolul de platforma de afaceri, „Grune Woche” are si caracterul unui festival al traditiilor gastronomice si folclorice avand, de asemenea, un impact mediatic de anvergura in Germania, dar si in plan global.


MADR