Angajat al unei bănci, cercetat după ce a scos fraudulos peste 560.000 de lei din contul unui client

Angajat al unei bănci, cercetat după ce a scos fraudulos peste 560.000 de lei din contul unui client

astăzi, 11:13

Autor:


Daciana Ilie

Un angajat al unei bănci din Bucureşti este urmărit penal, fiind acuzat de fraudă informatică şi mai multe infracţiuni de fals , procurorii suspectând că acesta a scos în mod fraudulos peste jumătate de milion de lei din contul unui client al băncii, cu o parte din bani cumpărându-şi o maşină de lux

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii acestei structuri au dispus începerea urmăririi penale în cazul unui bărbat angajat al unei bănci din Bucureşti, suspectat că a fraudat cu peste jumătate de milion de lei contul unui client al unităţii bancare.

Conform anchetatorilor, folosindu-se de calitatea de angajat al băncii, bărbatul a solicitat emiterea unui nou token în numele clientului, după care a accesat fără drept contul acestuia, dispunând trei transferuri bancare neautorizate în sumă totală de 567.000 de lei.

Primul transfer bancar l-a făcut în data de 6 ianuarie 2015, când a scos din contul clientului suma de 200.000 de lei, bani pe care i-a transferat într-un alt cont, sub pretextul cumpărării unui imobil, tranzacţie care nu a avut loc în realitate. Ulterior, angajatul băncii a transferat din contul aceluiaşi client în contul său propriu alţi 49.000 de lei. Verificările anchetatorilor arată că el a ridicat numerar cea mai mare parte a acestor sume de bani.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că angajatul băncii a transferat suma de 318.721,20 lei pentru a achiziţiona un autovehicul BMW X5, care a intrat în posesia lui în baza unor acte de împuternicire întocmite în fals în numele clientului al cărui cont l-a fraudat.

Anchetatorii suspectează, de asemenea, că, anterior acestor tranzacţii, funcţionarul emisese o altă adeverinţă în fals, prin care atesta că a stins anticipat, prin rambursare, cinci credite obţinute pentru interese personale, cu scopul de obţine un nou credit de la o altă bancă.

Luni, procurorii şi ofiţerii de la combaterea criminalităţii organizate au făcut patru percheziţii domiciliare în municipiul Ploieşti şi în judeţul Ilfov, în urma cărora au ridicat mai multe dispozitive de stocare a datelor informatice, bani, un autoturism şi documente. Cercetările în acest caz continuă, angajatul băncii fiind urmărit penal pentru acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.