Animalele mai in varsta dau carne aromata si gustoasa

Preferinta noastra pentru carnea de la animalele tinere s-a dezvoltat profund in ultimii ani. Azi se consuma carne: de la mielul ce are varsta de 3-10 luni; de la porcul de 6 luni; de la vita de 10-24 luni; si de la pasare cu varsta de 6-10 saptamani.

 

 

 

 

Specialistul macelar Adam Danforth a oferit un ghid complet pentru sacrificarea animalelor, in care arata ca abordarea actuala este gresita si ca va trebui sa consumam carne de la animale mai in varsta, care prin furajele consumate si efortul muscular depus, dau aroma si un gust deosebit carnii lor. Adam recomanda sa consumam carne de vita de la animalele in varsta de 4-5 ani, crescute pe pasune. Acestea au o carne cu aroma profunda cumparativ cu cele tinere, cu aroma slaba, care sunt ingrasate repede, cu hrana pe baza de porumb, netinand cont ca stomacul lor nu este conceput pentru a digera  cereale cu un continut mare de amidon. Adam spune ca aroma carnii este mai mare la animalele ce duc o viata mai activa si ca nu ar trebui sa ne ferim sa consumam carne de la animalele reformate. El arata ca si carnea de la gainile ouatoare batrane este mai gustoasa, dar nu trebuie prajita, ci consumata sub forma de tocana. Unul din argumentele lui Adam Danforth pentru a manca carne de la animale mai mari sau reformate este acela ca animale respective traiesc o viata plina, iar enzimele si grasimea care incepe sa se oxideze adauga o aroma de alune carnii lor.

Practicarea unui tip de pasunat de rotatie, pe langa faptul ca face carnea mai gustoasa, datorita compozitiei floristice diversificate, poate ajuta agricultorii, sa-si imbogateasca solul cu gunoi de grajd, oferind o modalitate ieftina, ecologica pentru a reface pasunile de mari dimensiuni. El recomanda si sacrificarea animalelor in ferma pentru a le feri de un stres suplimentar. Animal care moare este obisnuit cu imprejurimile familiare, evitandu-se hormonii de stres care fac carnea mai putin gustoasa.

Danforth recomanda utilizarea unui pistol bolt captiv; un dispozitiv pneumatic care introduce si retrage rapid o tija metalica 3-4 cm in creierul animalului, lasandu-l in viata, dar devenit insensibil la durere. Animalul trebuie apoi sa fie sangerat imediat si moare in scurt timp din cauza lipsei de sange la creier. Pentru Danforth, a sta cu animalul, in clipele respective, este un moment foarte puternic si profund. El crede ca e important sa fie acolo, in acel moment, alaturi de animalul crescut de el.

Nu numai faptul ca animalele mai mari ofera o carne gustoasa dar aceasta este mult mai ieftina. Consumatorul este mai linistit atunci cand mananca carnea de la un animal adult stiind ca acesta a avut o viata plina, in mijlocul naturii, si merita un respect deosebit, atunci cand carnea lui ajunge in farfurie.