Dramă industrială la Oneşti: RAFO va fi dezmembrată şi vândută la fier vechi

Dramă industrială la Oneşti: RAFO va fi dezmembrată şi vândută la fier vechi

astăzi, 00:08

Autor:


Radu Bostan

RAFO Oneşti (simbol bursier RAF) va fi dezmembrată şi vândută bucată cu bucată de proprietarul rus, care vrea să elibereze terenul pentru a-l închiria şi a începe alte proiecte. Cea de-a treia rafinărie de petrol după capacitate din România, începută în 1956, va ajunge la centrul de colectare a fierului vechi. Una nouă ar costa acum peste  400 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„Datorită situaţiei finan­ciare a RAFO SA, îl îm­puternicesc pe di­rec­torul general RAFO SA să înceapă pro­ce­dura de desfacere (vânzare) a acti­velor şi utilajelor aferente ale com­paniei“, arată o scrisoare adresată con­ducerii companiei de Iakov Goldovski, un om de afaceri rus stabilit la Viena, cel care controlează 96% din acţiunile rafinăriei prin firma Petrochemical Holding. Rafinăria a acumulat pierderi de 2 miliarde de lei în ultimii şapte ani.

„Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utila­jelor pe piaţa second-hand (utila­jele folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării con­tractelor de vânzare/cumpărare a utila­jelor“, a mai scris Goldovski într-o adresă prin care solicita completarea ordinei de zi a adunării generale a acţio­narilor (AGA) din 18 februarie.

Scopul iniţial al AGA era luarea unei decizii privind transferul pe altă bursă sau delistarea RAFO, în con­textul desfiinţării pieţei RASDAQ şi sec­ţiunii de firme necotate. Acţiunile RAF au urcat cu 12,5% după anunţ.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2015