Agroland face un pariu riscant: începe să vândă carne de pui de la micii fermieri

Agroland face un pariu riscant: începe să vândă carne de pui de la micii fermieri

astăzi, 07:06

Autor:


Gabriel Razi

Compania Agroland, deţinută de antreprenorul Horia Cardoş şi care distribuie furaje, pui de-o zi sau seminţe, a început să vândă în re­tai­lul modern carne de pui provenită din prima fermă ce ar trebui să facă parte dintr-un program mai larg prin care compania îşi pro­pune să integreze şi să proceseze carnea pro­venită de la mici crescători din mediul rural. 
 
Agroland speră să încaseze 3 milioane de euro până la sfârşitul anului din acest proiect, ceea ce înseamnă 15% raportat la cifra de afaceri a anului trecut.
 
„Este în joc numele nostru şi chiar dacă proiectul poate aduce 3-4 milioane de euro, nu ne permitem să greşim“, a spus Horia Cardoş, care estimează că noua linie de business ar urma să devină profitabilă abia din 2016. Timişorenii de la Agroland se poziţionează sub forma unui inte­gra­tor, oferă furajele, puii de-o zi sau alte echipamente, iar atunci când păsările ajung la 2,5 kilograme în viu le achiziţionează de la micii crescători pentru a le procesa şi vinde ulterior.
 
Agroland impune folosirea unui sistem de producţie apropiat de cel tradiţional în care păsările cresc în hale, dar au şi acces într-o curte în aer liber. Sistemul este unul de nişă în industria locală în condiţiile în care marii jucători mizează preponderent pe volume într-o luptă în care variabila decisivă este preţul. „Estimăm că vom sacrifica 350.000 de capete până la finalul anului“, a spus Horia Cardoş.
 
Ideea de la care a plecat antreprenorul timişorean este aceea de a-i conecta la piaţă pe micii crescători de animale în condiţiile în care el le vinde deja furaje, pui de-o zi sau alte echipamente prin reţeaua sa de 250 de magazine din mediul rural. Planul său are asociate riscuri cum ar fi cele sanitar-veterinare ce pot genera pierderi financiare în con­di­ţiile în care pot fi identificate contaminări la momentul abatorizării.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2015