PwC: Este timpul ca Guvernul să încurajeze aducerea în ţară a banilor nedeclaraţi la Fisc

PwC: Este timpul ca Guvernul să încurajeze aducerea în ţară a banilor nedeclaraţi la Fisc

astăzi, 00:07

Autor:


Claudia Medrega

Compania de audit şi consultanţă PwC apreciază că România are nevoie de o legislaţie fiscală clară şi flexibilă care să încurajeze conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari, susţinând implicit că este timpul ca Ministerul Finanţelor să aducă în ţară banii românilor bogaţi nedeclaraţi la Fisc şi să plătească impozite pentru ei.

PwC a organizat ieri o conferinţă dedicată special conformării voluntare. Sumele românilor păstrate în străinătate se ridică potrivit unor estimări la 50-60 mld. dolari.  Românii bogaţii ar putea să fie încurajaţi să-şi declare voluntar la Fisc banii păstraţi în conturi în străinătate prin ajustarea penalităţilor mari şi înlăturarea consecinţelor penale, în opinia consultanţilor.

„În România este evident că avem de-a face cu un cerc vicios: autorităţile doresc combaterea evaziunii fiscale prin conformare voluntară, în schimb dacă persoanele fizice se conformează voluntar există calea deschiderii unor acuzaţii de evaziune fiscală, ceea ce probababil descurajează contribu­abilii să se conformeze şi să declare veniturile. Primul pas din partea legiuitorului ar fi să ofere un cadrul legal cât se poate de clar pentru conformarea voluntară, un cadru cât se poate de prietenos“, a declarat ieri Mihaela Mitroi liderul De­par­tamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică la PwC România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2015