Piaţa de bere se întoarce zece ani în timp. Berarii au vândut cu un milion de hectolitri mai puţin

Piaţa de bere se întoarce zece ani în timp. Berarii au vândut cu un milion de hectolitri mai puţin

astăzi, 07:23

Autor:


Ioana David

Vânzările de bere s-au redus cu 5% anul trecut până la 16 milioane de hectolitri (1,6 mld. litri sau 3,2 mld. doze de 0,5 litri), cea mai abruptă scădere pe care această piaţă a experimentat-o după 2009, arată un calcul al ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Berarii s-au bucurat doar de trei luni de creştere anul trecut (septembrie, octombrie şi decembrie), însă niciuna în timpul verii.

Temerile privind o nouă contracţie a vânzărilor au existat în piaţă încă de la jumătatea anului din cauza vremii care nu a favorizat consumul şi a preţurilor în urcare pe fondul majorării accizei.

Cu scăderea de anul trecut, piaţa de bere s-a întors sub nivelul de 16,5 milioane de hectolitri pe care îl mai experimentase doar în 2005 şi ţine producătorii în corzi pentru al doilea an consecutiv.

Dintre berarii care şi-au anunţat rezultatele până acum, Heineken a raportat o scădere de 5%. În linie cu piaţa, Heineken a avut al doilea an consecutiv de scădere, evoluţie pusă de reprezentanţii companiei olandeze pe seama vremii nefavorabile şi a economiei inerte.


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.02.2015