Traian Băsescu: „Aţi văzut spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a revenit cu o postare pe Facebook în care anunţă că va continua să se exprime public referitor la justiţie, deoarece aceasta s-a ”deformat” în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului. El precizează că nu este împotriva corupţiei, dar justiţia se compromite prin ”spectacolele televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi”. 0

Criticat pentru poziţiile sale din ultima perioadă în legătură cu activitatea DNA, fostul preşedinte Traian Băsescu le transmite contestatarilor săi că nu este dispus să renunţe la discursul său. În centrul preocupărilor lui Traian Băsescu se află arestarea preventivă, pe care o contestă în mod vehement.

”Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac când este vorba de justiţie. Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor. Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.   Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combat”, îşi începe fostul preşedinte postarea pe Facebook.

Băsescu subliază că afirmaţiile sale despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întâmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei din ultimele luni.

”Acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare. Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă”, scrie Traian Băsescu.

El susţine că justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe ”aceleaşi baricande, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei”.

”Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul”, adaugă fostul preşedinte.

În centrul preocupărilor lui Traian Băsescu ar sta însă drepturile fundamantele ale omului.

”Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim când la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat? Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl întemniţezi reducându-i şansa de a se apăra şi făcându-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE? Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi”, a fost pledoaria lui Băsescu în favoarea noului său discurs.

Traian Băsescu afirmă că pentru toate aceste idei luptă acum.

”Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Şi nu mă voi opri”, îşi încheie postarea pe pagina sa de Facebook Traian Băsescu.
 
gandul politica