PRIMA SURPRIZĂ pe care PNL i-o face lui Victor Ponta. Alina Gorghiu, la GÂNDUL LIVE: Discutăm cu UDMR semnarea unui protocol de colaborare

Cu programul de guvernare gata, liberalii încep să-şi concretizeze planul de schimbare a majorităţii parlamentare. Primul pas – semnarea unui protocol de colaborare parlamentară cu UDMR. „A rămas că ne vom vedea cu UDMR-ul după congresul lor, iar discuţiile se vor purta pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară şi pentru susţinerea programului de guvernare”, a declarat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, la GÂNDUL LIVE. Cât priveşte negocierile cu UNPR, şefa liberalilor susţine că nu-şi doreşte o majoritate parlamentară cu cineva care nu crede în PNL şi programul său, iar Gabriel Oprea a declarat că îl susţine pe Victor Ponta şi guvernul acestuia. „N-aş vrea să creadă cineva că-i răpesc prietenii lui Victor Ponta şi-i aduc aproape de PNL doar conjunctural. O guvernare presupune o majoritate parlamentară stabilă”, a comentat Gorghiu. 0

La aproape două luni de la lansarea programului de guvernare, liberalii se pregătesc pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară cu UDMR, aceasta fiind prima acţiune concretă în demersul de schimbare a majorităţii parlamentare şi, implicit, de dărâmare a Guvernului Ponta.

„Au existat nişte discuţii acum 2-3 săptămâni. A rămas că ne vom vedea cu UDMR-ul după congresul lor, iar discuţiile se vor purta pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară şi pentru susţinerea programului de guvernare. Nu s-au făcut paşi în discuţie pentru a putea articula o perspectivă guvernamentală. A fost o discuţie foarte scurtă, dar da, s-au deschis ambasadele în sensul creării acelei majorităţi parlamentare”, a declarat, la GÂNDUL LIVE, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Nu atât de optimistă este şefa liberalilor când vine vorba despre negocierile UNPR.

„Eu pot să vă spun ce a spus domnul Oprea public: că-l susţine pe Victor Pont şi guvernul lui Victor Ponta cât Victor Ponta e premier. Nu-mi este limpede, şi domnul ministru nu a fost foarte explicit, ce se va întâmpla cu UNPR-ul în condiţiile în care Victor Ponta nu va mai fi premier. Dar vă mărturisesc că nici nu cred că mi-aş  dori o majoritate parlamentară cu cineva care nu are convingerea că trebuie să fie alături de PNL în susţinerea unui program de guvernare în care chiar crede. N-aş vrea să creadă cineva că-i răpesc prietenii lui Victor Ponta şi-i aduc aproape de PNL doar conjunctural. O guvernare presupune o majoritate parlamentară stabilă”, a spus Gorghiu.

Admiţând „ferm şi sincer” că în acest moment PNL nu are majoritatea „să schimbe mâine Guvernul Ponta”, Gorghiu a anunţat că liberalii vor depune totuşi o moţiune de cenzură la finalul acestei sesiuni parlamentare, care, fără garanţia că va fi adoptată, îl va surprinde pe premier prin susţinerea pe care o va avea.

„Această sesiune parlamentară va fi finalizată cu o moţiune de cenzură. Vă garantez că diferenţa în număr de voturi nu va fi cea la care PSD se aşteaptă. Nu am garanţia că va duce la căderea guvernului”, a declarat şefa PNL.

„Nu este misiunea preşedintelui să facă majorităţi”

Dacă vor liberalii ca preşedintele Klaus Iohannis să le dea o mână de ajutor în schimbarea majorităţii. Alina Gorghiu spune că, oricât şi-ar dori ea sau colegii săi ca acest lucru să se întâmple, „nu ar fi nici corect, nici constituţional”.

„Nu este misiunea preşedintelui să facă majorităţi. Oricât mi-aş dori eu sau colegii mei ca preşedintele Klaus Iohannis să fie partizan, să aibă public poziţii mai apăsate împotriva premierului Ponta, nu ar fi nici corect, nici constituţional. Faptul că se păstrează comportamentul preşedintelui Klaus Iohannis în aceste limite mi se pare extrem de benefic pentru societatea românească”, a mai spus co-preşedintele PNL. 

gandul politica