Focar de oreion într-o localitate din judeţul Suceava: 12 din cei 60 de copii îmbolnăviţi au, deja, o complicaţie a bolii

Un focar de oreion se înregistrează în localitatea Mironu din judeţul Suceava, unde, începând din luna ianuarie, s-au semnalat 60 de cazuri de îmbolnăviri, iar 12 copii au fost internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă întrucât au avut o complicaţie a bolii, transmite corespondentul MEDIAFAX. 0

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cursul lunii aprilie, în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost internaţi mai mulţi copii cu meningită urliană, una dintre complicaţiile oreionului, iar DSP s-a autosesizat şi a analizat provenienţa acestor cazuri de îmbolnăviri, constatându-se că majoritatea provin din localitatea Mironu.

Zorescu a spus că, în urmă cu două zile, o echipă de specialişti ai DSP Suceava a mers în comunitatea respectivă, unde, analizându-se retrospectiv registrele de consultaţii ale medicului de familie, s-a constatat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 60 de cazuri de îmbolnăvire cu oreion sau infecţie urliană.

Ea a precizat că din cele 60 de cazuri de îmbolnăvire, în 12 cazuri, cu o evoluţie mai gravă, care au prezentat o complicaţie a bolii şi anume meningita urliană, a fost necesară internarea în spital.

Zorescu a spus că medicul de familie din comuna Valea Moldovei avea obligaţia legală să anunţe DSP Suceava despre evoluţia acestui focar epidemic, în condiţiile în care primele cazuri de oreion s-au înregistrat încă de la începutul lunii ianuarie, astfel încât DSP să poată lua din timp măsurile necesare.

Potrivit sursei citate, în localitatea Mironu s-au înregistrat în luna ianuarie patru cazuri de oreion, în februarie – 17, în martie – 21 şi în aprilie – 16 cazuri, iar cele mai multe – 45 de cazuri – au fost la copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, la grupa de vârstă 5-9 ani înregistrându-se 11 cazuri.

Ea a spus că inspectorii DSP Suceava vor face un control la cabinetul medicului de familie din localitate, iar în funcţie de rezultatul acestor verificări medicul ar putea fi sancţionat.

“Important este să stopăm evoluţia acestor îmbolnăviri, al căror număr destul de mare se justifică şi prin condiţiile absolut necorespunzătoare, mai ales din Şcoala Mironu. Se ştie că oreionul este o boală cu un grad mare de contagiozitate, favorizată şi de aglomerarea copiilor, elevilor în spaţii restrâse. Am avut surpriza neplăcută să constat că într-o clădire veche de peste 120 de ani învaţă 300 de copii, în trei schimburi, în doar cinci săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mâini. Consider că degeaba am dus şi am distribuit în acea şcoală substanţe dezinfectante, respectiv săpunuri, geluri pentru copii, atât timp cât ei nu pot se pot spăla pe mâini”, a explicat Zorescu.

Ea a spus că DSP a solicitat Prefecturii stabilirea unei întâlniri între reprezentanţii Direcţiei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai autorităţilor publice locale în administrarea cărora se află şcoala şi grădiniţa din Mironu, pentru găsirea unei soluţii astfel încât copii preşcolari şi elevii din comunitatea respectivă să poată beneficia de condiţii igienice corespunzătoare.

Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că, în prezent, în Secţia de Boli Infecţioase a SJU Suceava sunt internaţi şapte copii diagnosticaţi cu meningită urliană, din care patru provin din localitatea Mironu, doi din Gura Humorului, iar unul din Berchişeşti.

“Iată că fenomenul începe uşor-uşor să se extindă şi ne este teamă că vom repeta aceleaşi situaţii din anii precedenţi. Ştiţi că anul trecut am avut epidemie de hepatită acută virală de tip A, iar punctul de izbucnire a fost Mironu. Am avut epidemie de rujeolă, de rubeolă, iar punctul de izbucnire a fost Mironu. Acum trei ani am avut cazuri de meningită acută virală, iar foarte afectată a fost comunitatea din Mironu. Asistentul comunitar de acolo, care pentru noi era un mare sprijin, şi-a dat demisia de vreo şase luni. Din luna decembrie 2014 este angajat un mediator sanitar nou, care face ce poate. Mereu aceste comunităţi vor constitui surse de îmbolnăvire, factori de risc pentru populaţia din judeţ”, a explicat ea.

Potrivit sursei citate, oreionul poate fi prevenit prin vaccinare, iar din 2005 sunt campanii de vaccinare împotriva acestei boli, însă a scăzut acoperirea în condiţiile în care sunt părinţi care refuză vaccinarea copiilor.

“Iată un exemplu concret de situaţie în care, scăzând acoperirea vaccinală, reizbucnesc aceste boli, pe care populaţia le consideră că sunt deja eradicate şi că nu mai este nevoie să fie prevenite prin vaccinare”, a spus Zorescu.

Potrivit statisticii DSP Suceava, în anul 2013, în judeţ s-au înregistrat cinci cazuri de oreion, iar în 2014 – 14 cazuri de oreion.

gandul actualitate