Premieră în România: Cum arată bonul fiscal pentru BACŞIŞ

Localurile de pe litoral au început să dea bon fiscal separat pentru bacşiş, aşa cum prevede legislaţia de la 1 mai. 0

Aflaţi pe litoral de 1 mai, câţiva turişti au lăsat la o terasă un bacşiş, scrie click.ro. Ospătarul s-a conformat şi a adus imediat chitanţa separată pentru bacşişul lăsat.

“Este bon fiscal pentru bacşiş, vă rog frumos să-l luaţi, pentru că altfel mă dau afară”, a spus ospătarul, citat de click.ro.

sursa click. ro

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat recent că după ce se va începe impozitarea bacşişului, la buget se vor aduna, anual, aproximativ 300 de milioane de lei.

Guvernul a legiferat bacşişul care trebuie trecut pe un bon fiscal separat şi care este impozitat cu 16%. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului stableşte că firmele decid, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din bacşis rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Sunt şi categorii de prestatori de servicii care nu sunt vizaţi de măsura impozitării bacşişului, precum taximetriştii, cei care livrează mâncare la domiciliu sau cei care lucrează în sectorul de catering.

În plină vacanţă de 1 mai, echipe ale Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF au făcut razii pe litoral. Gândul a publicat o înregistrare video în care se observă reacţia turiştilor din Vama Veche la vederea inspectorilor fiscali care au blocat mai multe străduţe din Vama Veche.

Apariţia inspectorilor de la Antifraudă a produs reacţii printre vamaioţi, care i-au întâmpinat pe ofiţerii de la Antifraudă cu huiduieli şi cu scandări de galerie: “Vine controlul / Să-şi ia omorul”, fiind pentru câteva secunde urarea de bun venit adresată inspectorilor de către turişti.

Aproximativ 200 de inspectori antifraudă din toată ţara au fost detaşaţi în acest weekend la malul Mării Negre ca să îi controleze pe proprietarii de hoteluri, restaurante şi terase din toate staţiunile de pe litoral, de la Năvodari la Vama Veche, în ciuda apelului adresat Guvernului de către hotelierii şi agenţii de turism de a nu se desfăşura controale până pe 4 mai, pe litoral, ca să nu sperie turiştii.

 

gandul financiar