Autostopul pe bani, interzis prin lege. La cât poate ajunge amenda

Autostopul contra cost a devenit ilegal în România, după ce parlamentarii au adoptat miercuri modificarea legii taximetriei. După ce preşedintele va promulga legea, va deveni ilegal pentru şoferi să transporte persoane sau mărfuri contra cost, fără să deţină o autorizaţie de transportator sau de taximetrie. Amenda pentru cei care iau autostopişti contra cost sau transportă mărfuri contra cost, cu autoturismele personale, pleacă de la 1.000 de lei şi poate ajunge la 5.000 de lei. Prin această lege, serviciul Uber care a intrat recent în România devine ilegal.

Foto: Tudor Costi // Mediafax

0

Autostopul şi transportul de mărfuri contra cost, cu maşina personală, a devenit ilegal în România, după ce Camera Deputaţilor a adoptat modificarea legii taximetriei. Amenzile pot ajunge şi la 5.000 de lei.

Legea arată că este interzis să transporţi public, contra cost, persoane cu autoturismul, fără să deţii autorizaţie de taximetrie valabilă. De asemenea, este interzis să transporţi public, contra cost, mărfuri sau bunuri cu un autovehicul cu masă de cel mult 3,5 tone (autoturisme şi furgonete mici), fără să deţii autorizaţie de taxi valabilă.

Persoanele care fac „în mod repetat” aceste lucruri pot fi amendate cu sume de la 1.000 la 5.000 de lei. Legea nu specifică ce înseamnă în mod repetat.

Prin această lege, este afectat şi serviciul Uber, recent intrat în România, prin care persoanele îşi pot folosi autoturismele în regim de taxi, printr-o aplicaţie integrată care îi pune în legătură cu clienţii. Uber România a reacţionat după adoptarea acestei legi, după cum a arătat gândul: „Uber poartă un dialog deschis cu legislatorii din România pentru a pune baza unui cadru legislativ care să cuprindă opţiuni inovative de transport pentru secolul 21 (…) Serviciul nostru uberX continuă să opereze şi ne propunem în continuare să promovăm beneficiile pe care ridesharing-ul le poate aduce economiei şi mediului înconjurător, pentru România şi cetăţenii săi”.

Această iniţiativă legislativă a aparţinut Guvernului, în 2014. În motivarea iniţiativei legislative, se arată că „în ultima perioadă se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât şi transportul judeţean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere”.

Guvernul arată că prin aceste practici ilicite de a folosi autoturismele personale pe post de taxi este afectat mediul concurenţial al pieţei de transport rutier de persoane.

gandul actualitate