O analiză simplă dezvăluie MARELE JAF DIN PĂDURILE din România

Scandalul defrişărilor ilegale a ajuns la faza pe Palate după ce şeful statului a întors în Parlament Codul Silvic. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta lansează acuze reciproce, interesele marilor companii din industria lemnului sunt aduse în discuţie, iar SRI este pus să verifice dacă reprezentanţi ai acestora au avut întâlniri cu personajele zilei.Dincolo de disputa politică, în stradă sunt anunţate proteste faţă de jaful din pădurile României. Cert este că, indiferent cine a fost la guvernare, defrişările ilegale au continuat. O arată rapoartele oficiale şi dosarele penale instrumentate de autorităţi şi valul de arestări de nume grele. Iar statisticile arată că numai în primele două decenii de după ’90, din pădurile statului şi din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde de euro. 0

An de an, bilanţul furturilor din pădure creşte alarmant , după cum gândul a arătat într-o analiză. În primii 21 de ani de la Revoluţie, din pădurile statului şi din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde de euro (echivalentul a 21,5 miliarde de lei), dacă presupunem că lemnul a fost vândut cu cel mai mic preţ, de 70 de euro pe metru cub. Cifra este tot oficială şi apare într-un Raport de audit privind “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012” realizat de Curtea de Conturi.

Sumele obţinute de pe urma furturilor au fost însă în realitate şi mai mari, după cum recunosc şi reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru că mulţi dintre arborii tăiaţi în România au ajuns peste hotare, în state din Nordul Africii şi din Europa, după ce au fost vânduţi mai scump.

Totodată, în ultimii 21 ani, peste 32,66 de milioane de tone de lemn, de la rumeguş, butuci, vreascuri sau placaje, până la foi de furnir şi la alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi centralizate de gândul. 

gandul financiar