Tudor a renunţat la meditaţiile pentru bac şi la banchet ca să-şi deschidă o afacere, dar autorităţile i-au năruit visul printr-o acţiune STUPIDĂ. „Bă, copile, tu ai impresia că eu îţi păzesc ţie albinele!?”

În încercarea de a deveni mai independenţi, mulţi români aleg să renunţe la jobul stabil şi, în schimb, să-şi încerce norocul pe cont propriu. Pare ideal, însă, în realitate, reuşita în afaceri este uneori împiedicată tocmai de autorităţi. Din nepăsarea sau ignoranţa altora, micile business-uri se văd strivite deseori birocraţie sau de prostie. Şi atunci, ce-i de făcut? Patru antreprenori români îşi povestesc “peripeţiile” în materialul de mai jos. 0

Să demisionezi, să-ţi deschizi propria afacere, să-ţi faci singur programul de lucru. Cine nu visează la asta? Însă, oricât curaj ai avea să faci pasul acesta, în România lucrurile nu sunt deloc simple. Deseori, autorităţile, cele care ar trebui să-ţi întindă o mână de ajutor, îţi pun, în schimb, beţe în roate. Ce faci într-o astfel de situaţie? Unii o iau de la capăt, alţii se declară înfrânţi complet. Unii aleg să caute succesul peste graniţe, alţii rămân în România, dar îşi vând afacerea în străinătate. Iar exemple sunt multe.

Tudor este un tânăr care a îndrăznit să-şi ia viaţa în propriile mâini: a renunţat la meditaţiile la bac şi la banchet, iar cu banii economisiţi şi-a luat stupi şi abine. Ce i s-a întâmplat însă la scurt timp după ce şi-a început afacerea de apicultor, l-a descumpănit.

„Bă, copile…” Tudor şi-a luat stupi şi albine, dar autorităţile i-au năruit visul printr-o acţiune STUPIDĂ

În 2013, Tudor Ioniţă a renunţat la meditaţiile pentru bacalaureat şi la banchet, pentru a deveni apicultor şi a-şi deschide propria afacere în domeniu. Acum, din cauza unei neglijenţe a angajaţilor primăriei din Luna, care au „uitat” să îl anunţe că în zonă se fac erbicidări, multe dintre albine i-au murit.

„Am constatat că s-a efectuat erbicidare fără anunţare prealabilă cu minim 48 de ore, aşa cum prevede legea”, povesteşte Tudor Ioniţă, care spune că a mers la primărie, însă nu a avut succes. „Trebuia să se constituie o comisie formată din medic veterinar, reprezentantul primăriei şi a registrului agricol, care să vină să constate daunele, să preleve probele şi să întocmească  un proces verbal cu care eu mă îndreptam împotriva vinovaţilor. Bineînţeles, că într-o ţară minunată este weekend şi toate se respectă ca atare. Şi n-au venit să constate. N-au venit la faţa locului”, spune tânărul.

Nici medicul veterinar nu l-a tratat cu mai multă preocupare.

„Medicul veterinar, cu foarte mare indiferenţă, mi-a zis să prelevez singur probele şi să le aduc la DSV în Cluj, lucru imposibil, deoarece eu când ajung la DSV cu probele se cere sigiliul veterinarului şi contraprobele. Am aşteptat 24 de ore să văd dacă primesc vreo comisie sau vizita unui reprezentant. Am aşteptat în zadar”, mai spune Tudor Ioniţă. Medicul veterinar se apără, spunând că nu a avut ce face, atât timp cât primăria nu a format o comisie care să constate pagubele. Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei spun că au nevoie de un proces verbal de constatare a decesului, act pe care tocmai ei trebuiau să îl elibereze, susţine păgubitul.

Băiatul precizează că, în momentul în care a fost la primărie, secretara edilului i-a dat o replică halucinantă: „Foarte flegmatică, m-a întrebat: ‘Bă, copile, tu ai impresia că eu îţi păzesc ţie albinele!?’”.

4.500 de lei, la atât se ridică pagubele pentru Tudor: „Am renunţat (…) la absolut tot, să-mi adun bani pentru dezvoltarea familiilor de albine. Iar acum m-au decimat (…) Am crezut că se poate face ceva în ţara asta. Încep să-mi schimb părerea şi să reevaluez priorităţile”.

Cum a devenit un adolescent din Bârlad meşter popular apreciat în Europa

Andrei Vladimir, un alt tânăr antreprenor, a ales însă, o cale de mijloc. Deşi are doar 16 ani şi încă este elev în clasa a XI-a, bârlădeanul îşi câştigă singur banii de buzunar. Este meşter popular: din mâinile lui ies ii, cămăşi, brâie, prosoape şi cuverturi tradiţionale româneşti.

Cu toate acestea, produsele sale se bucură de mai mult succes în străinătate, decât în ţară. Andrei merge la târguri de profil din întreaga Europă, iar comenzile sale au destinatari din Grecia, Olanda, Anglia, Spania sau Rusia.

„În străinătate sunt apreciate”, povesteşte el. „Am dat săptămâna trecută nişte prosoape în Grecia cu 50 de euro bucata, iar la noi le dădeam cu 20 de lei…”, mai spune băiatul.

Pentru ca totul să meargă ca pe roate, Andrei lucrează ore întregi. Dar, mărturiseşte el, nici nu simte când trece timpul: „În vacanţă stau de dimineaţa şi până a doua zi dimineaţa”.

Florin Simion, singurul român desemnat „Antreprenorul lunii” în Italia

Şi Florin Simion şi-a încercat norocul, iniţial, tot în România. Dar pentru că lucrurile nu au mers aşa cum şi-ar fi dorit, românul a decis să-şi manifeste spiritul antreprenorial peste graniţe.

Ajuns în Peninsulă în urmă cu 18 ani, Florin a pus bazele unei companii de import şi distribuţie de produse fabricate în România, care ajung la conaţionalii aflaţi acolo la muncă. Acum, firma sa, Roma…nia SRL, are 50 de angajaţi, toţi români, potrivit Business Magazin.

Totul a început încă, când băcăuanul avea puţin peste 20 de ani şi se afla încă în oraşul natal: „Făceam tot comerţ, adică luam de aici – vindeam acolo, vindeam nişte măsuţe găsite prin târgurile la care mergeam zilnic: la Roznov, la Târgu-Frumos, la Bucureşti”, a povestit el.

Şi-a deschis apoi bar dar, din cauza rezultatelor slabe, a decis să plece în Italia cu gândul de a economisi banii de care afacerile lui aveau nevoie ca să funcţioneze.

„Am venit în Italia pentru că aveam aici o rudă îndepărtată care mi-a spus că îmi poate oferi un pat. Era bun şi acesta, nu am fost nevoit să dorm pe sub poduri sau prin vagoane, cum s-a întâmplat cu alţi conaţionali”, a adăugat el.

A lucrat la început ca salahor, apoi a obţinut o slujbă mai bună în cadrul unei firme de construcţii. Mai departe, în anul 2000, împreună cu soţia lui, sosită şi ea în Italia, a pus bazele firmei de renovări de apartamente. În 2005 Simon a deschis primul magazine de produse româneşti, într-un cartier în care locuiau mai mulţi români din Roma. Era prima afacere în care muncea cot la cot cu soţia, care până atunci lucrase în mai multe firme, cel mai recent post ocupat fiind în cadrul unui hotel. Un an mai târziu, extinderea la care Simon visa s-a concretizat prin achiziţionarea unui mic depozit cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, aflat în apropierea magazinului, care l-a determinat să înceapă şi importurile directe din România.

Recent, Florin Simon a devenit singurul român desemnat „Antreprenorul străin al anului” în Italia. Afacerea sa valorează 16 milioane de euro.

Ozana Giuşcă: „Acasă, autorităţile vor să te prindă cu mâţa în sac”

Tot un exemplu de succes în străinătate este şi povestea Ozanei Giuşcă. După ce a renunţat la poziţia de manager de relaţii cu clienţii la o bancă, românca şi-a înfiinţat la Londra o afacere profitabilă.

Ozana Giuşcă a ajuns în Regat pentru a urma un MBA, dar a rămas să lucreze.  În 2004, a decis să pornească şi propriul business şi s-a specializat în consultanţă în atragerea de fonduri europene pentru companii care investesc în România. În 11 ani a avut 100 de clienţi şi a implementat proiecte în valoare de 150 de milioane de euro.

Acum, mărturiseşte că, dacă ar fi să aleagă din nou, ar opta tot pentru capitala Angliei. Asta pentru că acolo, spre deosebire de România, aceia care vor să-şi pună pe picioare propriul business sunt sprijiniţi.

„Înfiinţarea unei firme se realizează în zece minute. Atât mi-a luat mie la 2 noaptea când mi-am înfiinţat prima firmă în Londra. Totul se face pe internet şi este extrem de simplu”, a explicat ea. „E foarte uşor să cunoşti oameni noi, să dezvolţi relaţii, să vorbeşti business la un nivel înalt.Lucrurile se mişcă mai rapid decât în alte locuri, ai de-a face cu oameni care iau decizii şi, ce-mi place cel mai mult, se merge pe the benefit of the doubt, adică prezumţia că eşti nevinovat şi că ai interese bune şi oneste. Numai dacă greşeşti şi demonstrezi contrariul eşti mutat în altă categorie. Nu se pierde atât de mult timp cu suspiciuni şi nevoia să demonstrezi că eşti un om integru, ceea ce pentru mine este o mare uşurare”, a adăugat antreprenoarea.

În prezent, firma Ozanei Giuşcă are un sediu şi în România. Lucrurile nu s-au schimbat însă nici acum în ţară.

„Acasă, autorităţile vor să te prindă cu mâţa în sac, funcţionarii publici se simt frustraţi când trebuie să facă ceva pentru privat, îi fac pe oameni să se simtă datori că şi-au rezolvat problemele. În Marea Britanie, autorităţile tratează cetăţenii şi firmele ca pe clienţi şi se străduiesc să facă sistemul cât mai prietenos, ca să fie cât mai uşor şi comod pentru firme”, conchide ea.

gandul financiar