Cât de benefic este să iei aspirină preventiv?

Multe persoane consideră că aspirina luată preventiv face bine, însă cercetătorii răstoarnă această teorie. Administrarea unor doze mici de aspirină, în fiecare zi, pentru a preveni un atac cardiac la persoanele care nu suferă de afecţiuni cardiovasculare face mai mult rău decât bine. 0

Constatarea a fost făcută în urma unui studiu publicat în Archives of Internal Medecine, realizat de cercetători de la Universitatea St. George din Londra, care a avut la bază datele colectate în urma a nouă cercetări clinice la care au participat 100.000 de persoane.

Chiar dacă administrarea aspirinei zilnic, în doze mici, a dus la o scădere cu 10% a riscului de a suferi de o boală cardiovasculară, aceasta nu a determinat şi o scădere notabilă a deceselor cauzate de un accident cardiovascular sau de cancer, având în schimb alte efecte secundare. Astfel, riscul de hemoragii interne ce pun în pericol viaţa unui pacient a crescut cu 30% în urma administrării zilnice a aspirinei.

Concluzia studiului a fost că riscurile sunt mai mari decât beneficiile la pacienţii cu o stare de sănătate bună, care nu au fost diagnosticaţi cu vreo boală cardiacă, dar care iau zilnic aspirină în doze mici.

gandul actualitate