Cum răspunde ministrul Sănătăţii la întrebarea: „I-aţi spus premierului că s-a blocat un etaj pentru soţia ambasadorului Olandei?”

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou, a fost vizibil încurcat astăzi când a fost întrebat dacă i-a spus lui Victor Ponta că pentru soţia ambasadorului Olandei la Bucureşti s-a blocat un etaj al Spitalului Universitar. După o serie de bâlbâieli, la insistenţele presei, Bănicioiu a spus că nu comentează o discuţie privată. „Şi cu dumneavoastră dacă aş fi vorbit, nu aş fi dat detalii”, a spus el. 0

Iniţial, ministrul Sănătăţii a evitat, din start, răspunsul susţinând că românii ar trebui să afle despre scăderea preţului medicamentelor: „Prefer să nu comentez lucrurile acestea, avem altceva de discutat. Mă întrebaţi de 10 ori şi eu o să vă răspuns de zece ori altceva”.

La insistenţa unei jurnaliste a spus că e vorba  de „chestiuni care ţin de confidenţialitatea unui tratament, unui pacient”.

„Nu vreţi să afle românii de medicamente”,  a continuat el ministrul. Întrebat dacă potrivit legii se poate bloca un etaj al unui spital pentru un pacient, Bănicioiu a spus: „Potrivit legii vă răspund că protocolul terapeutic este foarte bine reglementat şi tot potrivit legii managerul spitalului trebuie să asigure accesul la tratament echitabil oricărei persoane”.

El a adăugat că nu vrea să intre „într-o dezbatere care tinde să se ducă înspre partea politică”.

„Eu am venit aici să spun că vrem medicamente mai ieftine şi asta vrem să facem şi vreau să vă mai dau încă două veşti bune pe care cred că le aşteaptă pacienţii. În rest, nu vreau să mă amestec în comentarii din astea care ţin mai mult de latura politică. Şi cu dumneavoastră dacă aş fi vorbit nu aş fi dat detalii din discuţii private. Vreţi să vorbim despre medicamente, că atunci încheiem conferinţa?”, a declarat, nervos, Bănicioiu, la insistenţele presei.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la Antena 3, că a ales să se opereze în Turcia pentru că avea nevoie de ”un pic de linişte” şi pentru că în România ar fi avut un tratament preferenţial, în timp ce acolo a fost tratat ca un pacient obişnuit.

”Ştiau cine sunt, dar şi la noi dacă se operează un prim-ministru din altă ţară nu este acelaşi lucru. Nu am avut camere de luat vederi la intrarea în spital şi nici un tratament special pe care, inevitabil, l-aş fi avut în ţară. Mi-a spus Nicu Bănicioiu că pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar. Bănuiesc că pentru mine se blocau două etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut să se întâmple acest lucru”, a afirmat Ponta, spunând că îşi asumă decizia de a se opera în străinătate.

gandul actualitate