Ministrul Bănicioiu anunţă economii de 100 de milioane de lei în mai, după introducerea cardului

Numărul serviciilor medicale raportate în mai, prima lună de utilizare a cardului naţional de sănătate, a scăzut semnificativ şi, implicit, s-au redus cheltuielile cu 100 de milioane de lei, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 0

“Prima lună de card de sănătate a dus o scădere a numărului de servicii. Astfel dacă în aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, în mai au fost 12.228.000. O scădere semnificativă (3.318.030) a serviciilor decontate şi validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numărul de servicii raportate să fie la fel cu numărul de servicii validate”, a declarat Bănicioiu.

El a mai spus că economiile astfel obţinute, de 100 de milioane de lei, vor rămâne în sistemul de sănătate.

“Eu sper să crească şi după aceea vom decide unde îi vom repartizăm”, a mai declarat Bănicioiu.

Cardul naţional de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, însă utilizarea sa a generat o serie de probleme. Astfel, la 1 mai nu primiseră cardurile toţi asiguraţii, iar validarea serviciilor cu cardul s-a făcut cu dificultate, fiind raportate de medic blocaje şi întârzieri în sistemul informatic.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, spunea, pe 28 mai, că speră ca, în două luni, toate problemele legate de cardul naţional de asigurări de sănătate să fie rezolvate iar din august serviciile medicale să poată fi acordate numai în baza acestui document.

gandul actualitate