O descoperire extraordinară, făcută acum în Arhipelagul Arctic, rezolvă un mister vechi de 170 de ani. Imagini spectaculoase de arhivă

În urmă cu 170 de ani, două nave – minuni ale tehnicii în vremea aceea – plecau din Anglia să exploreze o rută nordică nouă. 0

Sir John Franklin a plecat cu două nave, HMS Erebus şi HMS Terror, în 1845 pentru a explora o nouă rută nordică din Anglia spre Canada. Cele două vase au rămas blocate în gheaţă lângă insula King William, iar apoi nu s-a mai auzit nimic de ele. Franklin a murit pe 11 iunie 1847, potrivit unei note descoperite pe insulă.

CE AU DESCOPERIT ACUM SCAFANDRII. PLUS: Cum au fost „fotografiate” cele două nave în urmă cu 170 de ani

Scafandrii au descoperit recent epava navei HMS Erebus şi au reuşit să recupereze un număr de artefacte, printre care o farfurie, o sticlă medicinală şi un tun. Celălalt vas nu a fost găsit încă, transmite LiveScience.com. Toţi cei 128 de membri ai expediţiei au murit în lunile care au urmat după ce navele au fost prinse în gheaţă, în ciuda faptului că pentru salvarea lor s-a organizat o misiune de salvare de mare anvergură.

Terror şi Erebus în Noua Zeelandă, în 1841 (foto: Wikipedia)

Premierul canadian Stephen Harper spune că în această expediţie a fost rezolvat un mare mister. Nu se ştia unde s-au scufundat cele două vase, considerate la vremea respectivă minuni tehnologice, deoarece aveau coca întărită cu metal şi dispuneau de motoare cu aburi. Navele terminaseră cu succes în trecut o misiune în zona cercului polar. 

gandul monden