Ministrul Justiţiei îi reclamă pe liberali la CSM pe motiv că ar fi încălcat independenţa justiţiei contestând o decizie în cazul Ponta

La scurt timp după ce liberalii au cerut CSM să facă verificări în cazul clasării dosarului Ponta, pe numele căruia PNL a depus plângere penală pentru abuz în serviciu, după ce trei instanţe au constatat că Guvernul a încălcat legea neorganizând alegeri locale parţiale, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, un apropiat al premierului, i-a reclamat tot la Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv că încalcă independenţa justiţiei. 0

 „În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate a fost încălcată independenţa justiţiei”, susţine Cazanciuc. El  reclamă presiuni ale PNL asupra procurorului general, Tiberiu Niţu, pentru a schimba decizia procurorului de caz. 

„Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat”, a mai susţinut Cazanciuc, comentând că liberalii denotă „o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P. N.L.”.

Procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu. Liberalii l-au acuzat pe premierul Ponta că a blocat în mod ilegal organizarea alegerilor parţiale pentru Consiliul Judeţean Cluj. Până în prezent, există trei decizii a trei instanţe din România – Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. 

În motivarea deciziei de la Cluj, instanţa a decis că este vorba de ”un exces de putere” din partea Guvernului. Nicio decizie nu este definitivă. Liberalii clujeni au contestat decizia procurorului de caz la Parchetul General, dar nu au avut câştig de cauză. Liberalii nu au renunţat, iar cazul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Liberalii susţin că procurorii trebuie să ţină cont de deciziile judecătorilor, care au confirmat încălcarea legii. Tiberiu Niţu a ajuns în 2013 în fruntea Parchetului General, fiind propus pentru această funcţie de ministrul interimar al Justiţiei de la acea dată, premierul Victor Ponta. Fostul preşedinte Traian Băsescu a semnat decretul privind numirea lui Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General.

Într-un răspuns primit de gândul de la Parchetul General se confirmă faptul că procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, acuzat de trafic de influenţă de PNL Cluj pentru nerespectarea termenului legal privind organizarea alegerilor parţiale. Plângerea penală a celor de la PNL a fost depusă pe 28 ianuarie 2015, după ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile.

Procurorul Dragoş Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerând că nu s-au întrunit elementele necesare pentru începerea urmării penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanţa de clasare dată de procurorul de caz, dar şi de data aceasta fără succes, chiar dacă a invocat decizia Curţii de Apel Cluj, care a constatat că guvernul a făcut un ”exces de putere” când nu a organizat alegerile parţiale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a declarat pentru gândul că s-a depus o plângere penală şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, tot pe numele premierului Victor Ponta, cazul urmând să se judece în această toamnă.

 

gandul politica