Dragnea a făcut PLANUL pentru a prelua controlul total al PSD, însă are o MARE NECUNOSCUTĂ. „Nu este corect să fie judecat în partid pentru dosarul Referendumul”

Renunţarea intempestivă a lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte al PSD i-a deschis drumul lui Liviu Dragnea pentru a-şi impune întreaga autoritate asupra partidului. Biroul Permanent al PSD va decide marţi când se va organiza Congresul partidului în care se va alege noua conducere. Cu toate acestea, trebuie precizat că Liviu Dragnea a evitat să facă un anunţ oficial privind candidatura sa pentru funcţia de preşedinte al PSD. Mai multe organizaţii pesediste au cerut deja stabilirea datei Congresului şi şi-au declarat sprijinul pentru Liviu Dragnea. O variantă luată în discuţie în acest moment este cea cu Dragnea preşedinte, Zgonea preşedinte executiv şi Dolineaschi secretar general. Marea necunoscută pentru pesedişti o reprezintă dosarul ”Referendumul”, în care Dragnea a fost condamnat în prima instanţă la un an de închisoare cu suspendare. În această lună, începe recursul în dosarul care se judecă la Curtea Supremă. 0

Liviu Dragnea a reuşit în această vară să se impună ca lider al partidului, după ce Victor Ponta s-a retras din funcţia de preşedinte al PSD printr-o scrisoare deschisă postată pe contul său de Facebook. Dragnea a învins-o în competiţia internă pe Rovana Plumb, sprijinită de Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. Premierul l-a avertizat pe Dragnea că s-ar putea să aibă probleme cu dosarul ”Referendumul”, în care a fost deja condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare şi că mai bine nu ar prelua şefia partidului. Liviu Dragnea îşi dăduse demisia din funcţia de preşedinte executiv după pronunţarea primei decizii în dosarul Referendumul, dar a revenit apoi asupra deciziei şi a candidat la Comitetul Executiv pentru preluarea conducerii PSD.

În această toamnă, mai mulţi şefi de filiale PSD au cerut organizarea rapidă a unui Congres, cel mai probabil în jurul datei de 15 octombrie. Dragnea a lăsat de înţeles că nu se opune organizării unui astfel de Congres, chiar dacă până în acest moment nu a făcut vreun anunţ public privind candidatura sa pentru funcţia de preşedinte PSD.

Strategia lui Dragnea este de a vedea cum se poziţionează organizaţiile PSD faţă de Congres, dar şi faţă de dosarul ”Referendumul”. De aceea, surse din PSD au declarat pentru gândul că Liviu Dragnea le-a spus că încă se gândeşte dacă va candida la Congres.

”Are susţinerea tuturor organizaţiilor, are o largă susţinere pe care o şi merită, nu are neapărat nevoie de sprijinul organizaţiei Bacău. Spre deosebire de ultimii doi- trei ani, el chiar a luat partidul la mână, a mers în organizaţii le întreabă ce le doare, ce probleme au. De unde până acum nu îi întreba nimeni, acum îi întreabă, îi consultă. Este important pentru oameni să fie consultaţi”, a declarat pentru gândul preşedintele organizaţiei PSD Bacău, Dragoş Benea. La CEX-ul din vară, PSD Bacău nu l-a sprijinit pe Dragnea pentru şefia partidului, ci pe Rovana Plumb.

În privinţa dosarului Referendumul, Benea susţine că nu este corect ca Dragnea să fie judecat în interiorul partidului prin prisma acestui dosar.

”Tot partidul ştie că a făcut ce a făcut toată lumea la referendum, a fost parte a unui proiect politic. Din punctul de vedere al partidului este privit ca un politician care şi-a făcut treaba în campanie, a mobilizat partidul, a mobilizat electoratul. Nu este corect să fie judecat în interiorul partidului pentru aceasta, prin prisma acestui dosar. Dacă va semăna cu prima sentinţă (n.r. – un an de închisoare cu suspendare) în interiorul partidului va beneficia de aceeaşi largă susţinere. Este şi corect pentru că a tras ca toţi la căruţă, în care erau atunci Antonescu, Ponta, Hellvig şi el”, a adăugat Benea.

Un argument invocat de liderii PSD pentru organizarea mai rapidă a Congresului o reprezintă stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale din 2016.

Primul care a cerut organizarea Congresului extraordinar a fost ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu. Organizaţia PSD Timiş a fost în vară de partea Rovanei Plumb în competiţia internă din PSD, rolul decisiv pentru acest vot avându-l atunci Ilie Sârbu. Într-un schimb de replici, Sârbu i-a transmis lui Dragnea că este doar un membru de partid şi nu poate cere organizarea unui Congres, dar între timp situaţia s-a schimbat în favoarea lui Dragnea.

Miniştrii Pop şi Tudose au vorbit şi ei despre un Congres extraordinar în octombrie. Şefii organizaţiilor Giurgiu, Olt, Mureş, Satu Mare, Neamţ, Brăila, Buzău şi Bucureşti au cerut prin mai multe comunicate organizarea Congresului PSD în luna octombrie.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că şi Valeriu Zgonea este un susţinător al convocării urgente a Congresului. Numele lui Zgonea a fost vehiculat fie ca posibil preşedinte executiv al partidului sau chiar drept candidat pentru funcţia de preşedinte al partidului.

Dosarul Referendumului şi Liviu Dragnea

Marile necunoscute pentru pesedişti sunt reprezentate de decizia instanţei în cazul Dragnea şi de posibilitatea intrării partidului în Opoziţie.

Dragnea a fost condamnat în primă instanţă în dosarul Referendumul la un an de închisoare cu suspendare. La 28 septembrie, începe recursul în acest dosar, fiind posibilă o decizie definitivă în această toamnă.

Pesediştii sunt pregătiţi şi pentru o posibilă trecere a partidului în Opoziţie, existând premisele ca Victor Ponta să nu mai fie premier din această toamnă. În funcţie de aceste două momente extrem de importante, Congresul PSD va decide viitorul nume care va conduce partidul.

Chiar dacă are prima şansă să devină preşedintele PSD, Dragnea a evitat să-şi anunţe oficial candidatura. Biroul Permanent Naţional va decide data Congresului, urmând ca după acest moment să existe o competiţie internă pentru conducerea partidului, mai ales că în joc va fi pusă şi funcţia de vicepreşedinte a PSD.

O miză aparte a Congresului o va reprezenta şi alegerea celor 11 vicepreşedinţi aleşi uninominal pe domenii de activitate, PSD renunţând să mai aibă 16 vicepreşedinţi.
 

gandul politica