Proiectul privind conversia creditelor, în atenţia Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor

Preşedintele Comisiei de buget,Viorel Ştefan, a declarat, miercuri, că trebuie să se creeze, prin lege, o reglementare prin care toate părţile să-şi asume consecinţele devalorizării francului elveţian, un exemplu fiind ca la momentul conversiei să opereze un discount. 0

Deputaţii din Comisia de buget au discutat, miercuri, despre situaţia celor care au credite în franci elveţieni, analizând proiectul de lege privind conversia creditelor, iniţiat de deputatul PSD Ana Birchal.

“Ideal este ca noi, printr- o legea aplicată, de fapt să reglementăm o înţelegere prealabilă între cele două părţi: sistemul bancar, instituţiile de credit, pe de o parte, pe de altă parte, utilizatorii de servicii financiare. În ciuda aparenţelor, eu cred că s-au făcut paşi în această direcţie şi de aceea vreau să valorificăm mai bine rezultatul muncii celor care au fot implicaţi. Mai exact, Ministerul de Finanţe cu ARB, începând din martie-aprilie, au avut negocieri şi au căzut în mare de acord asupra unei formule de conversie, care să fie funcţională. Funcţională înseamnă să satisfacă interesele utilizatorilor de credite, pe de altă parte, să nu inducă efecte nedorite în sistemul bancar. Deci să fie însuşit inclusiv de instituţiile de credit. Am solicitat astăzi reprezentanţilor Ministerului Finanţe să ne pună la dispoziţie rezultatele acestor negocieri şi eu cred că aceste lucruri transpuse în amendamente ale comisiei noastre, aduse la o formă care se pretează a fi text de lege, ar putea să deblocheze situaţia”, a precizat Viorel Ştefan, la finalul şedinţei.

El a explicat că trebuie creată o reglementare constituţională prin care toate părţile să-şi asume consecinţele devalorizării francului elveţian.

“Prin lege să creăm o reglementare constituţională, o reglementare prin care practic toate părţile să-şi asume o parte din consecinţele acestei devalorizări, pentru că nu este corect ca să preia integral sistemul bancar sau să preia integral utilizatorii , clienţii aceste consecinţe şi bineînţeles statul care este garantul a tot ce s-a întâmplat trebuie şi el să îşi asume parţial aceste consecinţe”, a mai spus Viorel Ştefan.

Întrebat dacă optează pentru o reducere a unui procent între 15 şi 25% din valoarea creditului sau mai degrabă pentru plata la valoarea medie, aşa cum s-a propus, Viorel Ştefan a arătat: “Eu mă abţin să spun procente sau cifre. La nivel de principiu ca să funcţioneze trebuie ca, la momentul conversiei, să opereze un discount, deci soldul de rambursat să se diminueze cu o valoare care să fie suportabilă de către creditor şi care să facă posibil ca prin rescadenţarea creditului, prin restructurarea acestui credit el să fie adus în condiţii de piaţă comparabile cu cea ce se întâmplă astăzi cu un credit nou”.

 

 

 

 

gandul financiar