Ce AMENZI riscă românii fără venituri dacă nu depun la Fisc declaraţia pentru plata asigurărilor de sănătate

Persoanele fizice fără venituri, cu anumite excepţii, vor fi obligate să depună de anul viitor declaraţie la ANAF pentru plata CASS, în caz contrar riscând o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit noului Cod de procedură fiscală.

Publimedia// Ovidiu Micsik

0

Începând de anul viitor, persoanele fizice fără venituri, cu anumite excepţii, vor fi obligate să depună la ANAF o declaraţie pentru ca Fiscul să le calculeze suma datorată pentru contribuţia pentru sănătate (CASS). Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va fi valabil din 2016. Persoanele care nu vor depune declaraţia la ANAF riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Dacă plata se face în 48 de ore, există posibilitatea ca amenda să fie diminuată la jumătate.

“În ceea ce priveşte sancţiunile pentru persoanele fizice care nu depun declaraţia pentru plata CASS sancţiunea care ar putea să li se aplice este amenda care, conform noului Cod de procedura fiscală, este cuprinsă între 500 şi 1.000 lei, cu posibilitatea de a achita jumătate din minumul amenzii dacă plata se face în termen de 48 de ore”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.

Termenul pentru depunerea acestei declaraţii este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure.

Totuşi, în cazul în care persoana nu depune această declaraţie în termenul prevăzut de lege şi nici nu efectuează plata, dacă aceasta are nevoie de servicii medicale, are posibilitatea depunerii declaraţiei de înregistrare la data solicitarii înregistrării în categoria asiguraţilor. În acest caz, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plăteau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim brut pe economie, acestea urmând să plătească anul viitor pentru CASS o sumă de 792 de lei pe an, având salariul minim brut este estimat să ajungă în 2016 la 1.200 de lei pe lună.

Actualul Codul Fiscal prevede că plătesc CASS persoanele care “doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal ce va intra în vigoare anul viitor se prevede, la articolul 180 alin (1), obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri, cu unele excepţii, de a plăti CASS.

În categoria excepţiilor se numără persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap.

gandul financiar