Cum l-au primit românii din New York pe Klaus Iohannis

Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au petrecut mai bine de o oră printre românii prezenţi la misiunea României la ONU, într-o atmosferă relaxată, ei felicitându-l pentru victoria în alegeri, printre camerele reporterilor, flash-uri şi gărzi de corp, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

FOTO: caleaeuropeana.ro

0

“Încerc o emoţie şi o bucurie specială să mă aflu aici, la New York, alături de voi cei din diaspora românească” şi-a început el discursul, sâmbătă. “Apreciez rolul pe care îl aveţi în relaţiile româno-americane şi îmi doresc de a găsi o cale de a-l întări şi extinde.”

Devenită o tradiţie pentru demnitar de rang înalt din România aflat în vizită oficială la New York, întâlnirea cu reprezentanţi şi membri ai comunităţii româneşti nu a fost omisă nici de preşedintele Klaus Iohannis din programul vizitei sale în Statele Unite.

El i-a îndemnat pe cei prezenţi să continue să fie “purtători de cuvânt” ai tradiţiilor româneşti în America, dar şi “emisari ai culturii americane, în România”. “Iar când spun cultură americană, mă refer la cultura domniei legii – ‘rule of law’ cum se spune aici, la tradiţia americană a statului de drept, a corectitudinii şi a respectului legii în toate circumstanţele şi la toate nivelurile”.

Preşedintele nu a omis să menţioneze nici dorinţa să pentru o “legislaţie stabilă” în România şi instituirea votului prin corespondenţă până la alegerile din 2016.

“Votul prin corespondenţă este un proiect la care ţin în mod special, nu din raţiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relaţii corecte între stat şi cetăţean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal şi a condiţiilor necesare pentru că în 2016 românii din străinătate să poată vota pentru prima dată prin corespondenţă va fi o dovadă de maturizare a clasei politice româneşti” a declarat el în alocuţiunea sa.

Spre deosebire de formatul conferinţă cu întrebări şi răspunsuri practicat de obicei de demnitarii români la întâlnirile cu comunitatea din New York, preşedintel,e alături de soţia sa, a preferat să ţină un discurs, fără întrebări, în faţă a mai bine de o sută de persoane înghesuite în sala de protocol neîncăpătoare din clădirea Misiunii române la ONU. După care a petrecut aproximativ o jumătate de oră în mijlocul delor prezenţi care au dorit să dea mâna cu el şi soţia sa, Carmen, şi să le adreseze câteva cuvinte personal.

“După ce ne reorganizăm, poate vorbim mai de-aproape, mai rămân un pic” a spus el, după ce şi-a încheiat discursul, trecând într-o sala alăturată, spre uşurarea celor prezenţi în sala, care credeau că întâlnirea s-a terminat.

Atmosfera a devenit destinsă, cei prezenţi bucurându-se de posibilitatea de vorbi direct cu şeful statului, prezentându-se şi mulţumindu-i pentru vizită, felicitându-l pentru victoria în alegerile de anul trecut sau urându-i succes în mandatul prezidenţial şi apreciind “disponibilitatea” manifestată de preşedinte, printre camerele reporterilor, flashuri, mâini cu telefoane ridicate şi gărzile de corp.

“Vreau să va mulţumesc pentru că dumneavoastră şi soţia dumneavoastră aţi schimbaţi nivelul şi ţinuta întregului discurs politic din România,” i-a spus unul dintre participanţi. “Am fost aşa de mândri c-aţi ieşit!” a continuat o doamna, fericită.

La alegerile câştigate în noiembie anul trecut, Klaus Iohannis a fost votat în mod covărşitor de către alegătorii din Statele unite, la New York chiar în proporţie de peste 90%.

Unul dintre cei prezenţi l-a îndemnat să facă tot posibilul pentru unirea României cu Basarabia, “sfâşiată” de la trupul ţării mama. “Numai că de dată asta şi ei trebuie să-şi dorească, nu numai noi” i-a răspuns preşedintele

Preşedintele a fost introdus de George Maior, proaspăt investit în funcţia de ambasador al României la Washington, care a spus că “aspectele privind diaspora şi comunitatea românească” din America au fost subliniate de preşedinte că deosebit de importante pentru mandatul său de ambasador în SUA.

Duminică, preşedintele Klaus Iohannis are programate două alocuţiuni la ONU: una la Reuniunea pe tema egalităţii dintre genuri şi întărirea rolului femeilor iar cealaltă în cadrul Summitului pentru adoptarea agendei dezvoltării durabile.

Luni dimineaţă, Klaus Iohannis va zbura la Washington pentru o întâlnire cu vicepreşedintele american Joe Biden, în timp ce la New York va avea loc reuniunuea la nivel înalt a şefilor de stat de şi guverne, în cadrul celei de-a 70 sesiuni a Adunării generale, cu participarea preşedinţilor american, chinez şi rus. Şeful statului român urmează să se întoarcă, în timpul după-amiezii şi va participa la dineul oficial oferit şefilor de state la New York de preşedintele Barack Obama, în cursul serii.

gandul politica