Mesajul lui Iohannis, pentru românii din SUA

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, sâmbătă, reprezentanţilor comunităţii româneşti din SUA, că ei sunt “ambasadori informali” ai României şi pot să-i îndemne pe americani să descopere ţara noastră, ca turişti sau investitori, arătând că în România pot găsi oameni “creativi şi performanţi”.

FOTO: facebook.com/klausiohanni

0

Preşedintele Iohannis a avut, sâmbătă seară, la New York, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite. “Să adăugaţi rolului vostru de ambasadori informali ai României în America şi pe acela de emisari ai culturii americane în România. Iar când spun <<cultură americană>> mă refer la <<cultura domniei legii>>. (…) Voi, care îndrăgiţi meleagurile natale şi le cunoaşteţi potenţialul, sunteţi cei mai în măsură să-i îndemnaţi pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turişti, fie, de ce nu, ca investitori, ştiind că vor găsi în ţară oameni creativi şi performanţi, dar şi oportunităţi”, a spus preşedintele, subliniind importanta parteneriatului economic dintre România şi SUA.

În acest context, Klaus Iohannis a amintit şi despre problema predictibilităţii legislaţiei, o problema cu care se confruntă investitorii. “Ştiu că una dintre îngrijorările celor care doresc să investească în România, fie că vorbim de investitori străini, fie de români din afara graniţelor care vor să dezvolte afaceri în ţară, este lipsa de predictibilitate a legislaţiei, care creează neîncredere şi incertitudine. O economie competitivă, care nu stă nici sub presiunea corupţiei, nici a schimbării repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractivă şi mai deschisă”, a atras atenţia preşedintele.

Iohannis a mai spus că românii stabiliţi în Statele Unite pot contribui, prin experienţa lor, la dezvoltarea democraţiei şi la corecta funcţionare a instituţiilor publice din România. “Suntem aici într-un loc în care democraţia, statul de drept, separaţia şi echilibrul puterilor, libertatea, pluralismul şi domnia legii au devenit, cum spuneam, reflexe naturale într-o societate care îşi extrage forţa din aceste valori şi principii. Repet că, pentru mine, experienţa dumneavoastră, a celor care trăiţi de mai multă sau mai puţină vreme în Statele Unite, este în acest sens cât se poate de valoroasă”, a spus preşedintele.

Preşedintele le-a vorbit reprezentanţilor comunităţii româneşti şi despre proiectele sale, precum invitaţia la dialog pe tema educaţiei, spunând că şi aceştia îşi pot aduce contribuţia. “Sunt chemaţi să participe şi românii din afara graniţelor, cu experienţa sau expertiza pe care au acumulat-o intrând în contact cu sistemele de educaţie din alte state. Comunitatea românească din Statele Unite are în rândurile sale personalităţi ale lumii academice şi culturale, dar şi mulţi tineri valoroşi, studenţi şi absolvenţi de mari universităţi, pe care îi încurajez să se implice în acest demers”, a spus Iohannis.

La acest capitol, preşedintele a vorbit şi despre facilitarea procesului de recunoaştere a diplomelor obţinute în străinătate şi de echivalare a studiilor, proces care nu trebuie să mai întârzie.

În ceea ce priveşte relaţia statului cu românii din diaspora, preşedintele a subliniat că autorităţile trebuie să aibă grijă de cetăţenii săi oriunde s-ar afla ei, oferindu-le sprijin diplomatic, asistenţă, servicii consulare de calitate, dar şi să aibă grijă ca aceştia să-şi poată păstra cultura, tradiţiile şi valorile. În acest context, Klaus Iohannis le-a vorbit românilor stabiliţi în SUA şi despre legea votului prin corespondenţă.

“Este un proiect la care ţin în mod special, nu din raţiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relaţii corecte între stat şi cetăţean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal şi a condiţiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondenţă va fi o dovadă de maturizare a clasei politice româneşti”, a spus Iohannis.

“Vă admir curajul, aţi răzbit şi v-aţi făcut un loc aici, departe de casă. Contez aşadar pe voi să fiţi partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă şi în România o politică mai curată şi o economie mai performantă, pe măsura talentului şi potenţialului nostru. Peste tot pe unde am întâlnit români în afara graniţelor i-am încurajat să fie solidari şi uniţi, pentru că asta îi face puternici şi respectaţi. Vă adresez şi dumneavoastră acelaşi îndemn şi vă mulţumesc pentru că ne reprezentaţi aici, în Statele Unite, şi pentru că purtaţi România în minte şi în suflet”, a conchis preşedintele.

gandul politica