ANUNŢ ISTORIC al NASA. Dovada că pe Marte ar putea exista viaţă

NASA a anunţat că există dovezi solide că există apă în formă lichidă pe planeta Marte. O imagine arată că în anumite zone apa care curge, în lunile de vară, a lăsat urme. Descoperirea creşte substanţial şansele ca pe Planeta Roşie să existe viaţă. 0

Imagini făcute de pe orbita planetei de nava Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) arată urmele lăsate de apă (foto), care au în unele cazuri lungimi de sute de metri. Aceste urme dispar în lunile reci, dar reapar şi se lungesc în cele mai calde. Şi analizele chimice confirmă existenţa apei în formă lichidă, transmite New York Times. S-a descoperit, cu ajutorul unui spectrometru, existenţa unor molecule de săruri (perclorat) îmbibate cu apă lichidă. 

Cercetătorii nu ştiu încă de unde provine apa, dar este posibil să ajungă la suprafaţă din subteran, din acvifere, să să fie un rezultat al condensului format în atmosferă. Totuşi, umiditatea din atmosfera planetei este foarte redusă. Nu s-au făcut, însă, măsurători precise aproape de suprafaţa planetei. Acviferul este o formaţiune geologică reprezentată de un strat subteran destul de poros de roci încât să poată stoca apă şi suficient de permeabil încât apa să poată circula liber prin el. Este posibil ca aceste acvifere să îngheţe în lunile reci pe Marte, iar vara să se dezgheţe. 

„Există apă în formă lichidă la suprafaţa Planetei Marte astăzi”, a declarat Dr. Michael Meyer, liderul echipei de cercetători din cadrul Mars Exploration Program al NASA, citat de The Guardian. 

Imaginile suprinse de MRO au atras atenţia cercetătorilor încă din 2011, însă aceştia au făcut anunţul privind existenţa apei după ce le-au analizat amănunţit şi au folosit un spectrometru. 

Aceste urme ale scurgerii apei pot ghida NASA şi alte organizaţii spre zonele în care există cele mai mari şanse să fie descoperite forme de viaţă. De aceea, ele vor fi puncte de aterizare pentru viitoarele rovere care vor fi trimise pe planetă. 

Un nou rover, numit temporar Mars 2020, va pleca către Planeta Roşie peste cinci ani. Curiosity, roverul care se află pe planetă din august 2012, a făcut mai multe descoperiri importante de la sosirea pe planeta Marte, începând cu găsirea dovezii unei albii vechi de apă şi continuând cu detectarea unor mari emanaţii de metan (un element care ar putea fi asociat cu viaţa) şi găsirea de roci formate în prezenţa apei.

Cercetătorii ştiau că apa există sub formă de gheaţă pe Marte, dar nu a fost descoperită până acum în formă lichidă. 

 

gandul monden