Realitatea paralelă a lui Victor Ponta. Premierul spune că a scăzut „cu 12 miliarde datoria publică”. Datele publice de la Finanţe îl contrazic flagrant

Premierul Victor Ponta a prezentat luni, înainte şedinţei de coaliţie, o listă întreagă cu reuşitele guvernului pe care îl conduce, de la majorarea pensiilor la creşterea salariilor, lista în care a cuprins, fără a da mai multe detalii şi faptul că “Am scăzut cu 12 miliarde datoria publică”. 0

Premierul nu a precizat însă la ce datorie se referă şi nici moneda în care este exprimată această datorie, respectiv lei sau euro. Pe modelul minciunii, prin omisiune, conform căreia “anul acesta terminăm şi nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internaţional”, premierul a lansat în spaţiul public o informaţie care, nefiind completă, ar putea părea credibilă. Nu este.

Datele oficiale ale Ministerului de Finanţe, care sunt publice şi care pot fi consultate de oricine, îl contrazic flagrant: de la finele lunii aprilie 2012 până la finele lui iunie anul acesta datoria publică a administraţiei publice a crescut de la 212 miliarde de lei la aproape 260 de miliarde de lei, respectiv cu aproape 23% din PIB, exprimată în lei. Puteti consulta aici statisticile oficiale integrale privind datoria statului în aprilie 2012 şi aici pe cele din iunie anul curent.

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui aprilie 2012:

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui iunie 2015:

 

În condiţiile în care premierul a avansat, totuşi, suma de 12 miliarde, este posibil ca el să se fi referit la plăţile către FMI, doar către Fond, din cadrul acordului semnat în 2009. Până în acest moment guvernul, prin ministerul de Finanţe, a achitat în contul datoriei către FMI suma de 2,5 miliarde de euro (ceea ce înseamnă că Finanţele şi-au achitat integral datoria către Fond) în timp ce BNR a achitat alte nouă miliarde de euro.

Începând de anul viitor, când BNR va achita ultima tranşă către FMI, statul român, prin ministerul de Finanţe, mai are de plătit, până în 2023, 4,9 miliarde de euro în contul acordului din 2009 cu troica FMI-CE-BM.

De remarcat este faptul că pe 16 septembrie, când premierul a anunţat plata datoriei către FMI el s-a referit, cel mai probabil, doar la partea care revine Finanţelor iar acum s-a referit şi la partea de plată care a fost deja achitată de către BNR.

gandul actualitate