În ţara în care o femeie este lovită la fiecare 30 de secunde, o instituţie a statului decretează: „Legea nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00”

În ţara în care la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de partenerul de viaţă, iar trei din zece români cred că femeile ajung sub pumnii celui care i-ar trebui să-i fie aproape şi din vina lor, o instituţie a statului, plătită din bani publici pentru a sancţiona derapajele de acest gen din spaţiul audio-vizual ridică din umeri. Mai exact, Consiliul Naţional al Audiovizualului(CNA) a amendat cu 50.000 de lei postul Antena 1, pentru limbaj injurios nouă ediţii ale emisiunii „Un show păcătos”, moderată de Dan Capatos, însă momentul în care manelistul Nicolae Guţă a sărit să o bată pe iubita sa în direct nu a fost sancţionat, pe motiv că „legea nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00”. Nu este pentru prima oară când asemenea comportamente în emisiuni sunt tolerate de CNA. Între motivele care au stat la baza acestor decizii au fost existenţa unor contracte cu posturile TV ale persoanelor implicate în astfel de episoade sau faptul că acestea sunt regizate. „Ceea ce mă surprinde şi este teribil de grav din punctul meu de vedere este că membrii Consiliului acceptă teza, susţinută de avocaţii posturilor de televiziune, cum că de fapt noi suntem plătiţi din bani publici pentru a-i proteja numai pe cei aflaţi în platouri. Membrii Consiliului sunt garanţii interesului public, nu garanţii interesului celor din platou. Noi trebuie să-i protejăm pe cei din faţa televizorului în primul rând. (…) Chiar şi astăzi majoritatea membrilor a sesizat şi s-a amuzat că se vedea că şi bătaia asta era regizată. (…) Este un pas foarte mic până să-şi taie cineva venele în studio, dar, probabil dacă are contract, membrii Consiliului o să zică că e în regulă”, a comentat, pentru Gândul, Valentin Jucan, membru al CNA, cel care a şi părăsit sedinţa Consiliului în semn de protest faţă de pledoaria avocatului postului TV care a susţinut că momente de tipul celor din emisiunea lui Dan Capatos se regăsesc şi în Biblie. 0

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de marţi nouă ediţii ale emisiunii „Un show păcătos”, moderată de Dan Capatos, inclusiv cea în care manelistul Nicolae Guţă a sărit să o bată pe una dintre iubitele sale, moment care a ţinut pagina tabloidelor din România, dar şi din străinătate. După două ore de dezbateri şi dispute verbale aprinse între avocatul postului TV şi unii dintre membrii CNA se pare că argumentul apărătorului cum că „arta pornografică” reclamată se regăseşte şi în Biblie, iar cine o contestă blasfemiază Cântarea Cântărilor” a cântărit mai mult.

Consiliul a decis amendarea Antena 1, cu 50.000 de lei, pentru limbajul injurios din nouă ediţii ale emisiunii “Un show păcătos”, însă momentul în care Nicolae Guţă a bătut-o în direct pe iubita sa nu a putut fi sancţionat de Consiliu. .

Radu Herjeu a constatat că în prezent Legea audiovizualului „nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00”. „Cei care au făcut legea nu s-au gândit că aşa ceva o să se întâmple (…) Dar legea pedepseşte foarte clar limbajul injurios, indiferent de oră”, a spus  Herjeu, precizând că şi-aş dori sincer ca membrii CNA să solicite Comisiilor parlamentare de specialitate ca, într-un timp rezonabil, să se gândească la modificarea Legii audiovizualului. “Pentru că nu vom putea amenda bătaia, nu avem pe baza a ce”, a mai afirmat el.

Radu Herjeu este contrazis de colegul său de Consiliul, Valentin Jucan. Acesta a declarat pentru gândul tocmai articolul în baza căruia s-a decis amendare permitea şi sancţionarea momentului bătăii, dacă se aplica legea. Este vorba de articolul care prevede că „moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

De asemenea, precizează el, sancţiunea nu a fost drastică, pentru CNA a ajuns să tolereze astfel de emisiuni. „Atâta timp cât membrii Consiliului consideră că „băi, dobitocule”, este o opinie, cum credeţi că ar putea că se simtă extrem de deranjaţi de ce aţi văzut în situaţia lui Capatos, Măruţă, Kanal D pentru că nu este doar Capatos în această oală a decadenţei morale. Membrii CNA, din păcate, nu mai fac faţă rolului pe care îl au, iar CNA nu mai este „jandarmul moralităţii”. Dacă în domeniul disputei politice lucrurile pot fi tolerate, în zona protecţiei minorului şi a demnităţii persoanei aici membrii CNA nu ar mai trebui să-şi aducă aminte din zona politică din care provin”, a comentat Jucan.

Contracte şi emisiuni regizate. „Este un pas foarte mic până să-şi taie cineva venele în studio, dar, probabil dacă are contract, membrii Consiliului o să zică că e în regulă”

Toleranţa CNA faţă de astfel de cazuri este strâns legată de faptul că apărătorii posturilor TV susţin că persoanele implicate sunt sub contract, iar multe dintre episoadele ajunse la judecata Consiliului sunt regizate. Totuşi, spune Jucan, CNA are misiunea de a fi garantul interesului public, nu doar a celor care sunt prezenţi în studiourile TV.

„Toate aceste episoade au în spate contracte. Posturile de televiziune încheie contracte cu aceşti oameni, iar ei îşi dau acordul să apară în ipostaze degradante. Ei practic se autoexclud din reglementarea legii audio-vizualului şi a codului audio-vizualului. Avocaţii vin şi susţin în faţa Consiliului următoarea teză: atâta vreme cât există un contract, voi ce problemă aveţi? Adică, voi,membrii Consiliului, nu puteţi ridica problema demnităţii umane, a protecţiei minorului, în funcţie de speţă. Ceea ce mă surprinde şi ceea ce este teribil de grav din punctul meu de vedere este că membrii Consiliului acceptă teza, susţinută de avocaţii posturilor de televiziune, cum că de fapt noi suntem plătiţi din bani publici pentru a-i proteja numai pe cei aflaţi în platouri. Membrii Consiliului sunt garanţii interesului public, nu garanţii interesului celor din platou. Noi suntem garanţii interesului public, noi trebuie să-i protejăm pe cei din faţa televizorului în primul rând. Nu ai femeii din platou în primul rând, ci al femeilor din faţa televizorului”, a spus Jucan, pentru gândul, precizând că în cazul lui Nicolae Guţă nu a fost prezentat vreun contract. 

Un alt argument al apărării este, totodată, „că există o înţelegere”, că show-ul este regizat, a precizat el.

„Chiar şi astăzi majoritatea membrilor a sesizat şi s-a amuzat că se vedea că şi bătaia asta era regizată. La un moment dat i s-a făcut semn. Puţin mă interesează că a fost sau nu regizat. Şi acest aspect este sancţionabil pentru că toate aşa zise live-show-uri, dacă producţia respectivă este o ficţiune, dacă există un scenariu, la începutul şi la finalul emisiunii trebuie specificat. Dar ei nu o fac. Şi acest aspect ar fi sancţionabil dacă în cazul Guţă am avea în faţă un contract, nu-l avem”, a mai spus el, comentând, în final, că „este un pas foarte mic până să-şi taie cineva venele în studio, dar, probabil dacă are contract, membrii Consiliului o să zică că e în regulă”.

De altfel, Rasvan Popescu, un alt membru al CNA,  a declarat pentru gândul ca motivul pentru care nu a votat pentru sancţionarea scenei în care Nicolae Guţă îşi bate prietena în direct este faptul că nu are garanţia că „bătaia a fost una reală”. „Nu ştiu exact în ce măsură această bătaie a fost una reală, nu mi-e deloc clar acest lucru. O sancţiune se dă în baza unor lucruri certe, iar eu nu am avut această certitudine. Oricum, sancţiunea pentru emisiune este un consistentă, iar aceasta a fost dictată în baza unor lucruri care au putut fi demonstrate”, a spus el.

Faptul că momentul bătăii a fost regizat îl susţine şi unul dintre cei care fac parte din staff-ul manelistului. „Probabil e regizată. Este o emisiune de divertisment. Întrebati producătorul emisiunii. Dl Guţă e plecat în Spania, cu un contract”, a spus el. Până la ora publicării acestui material, Dan Capatos nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Una din patru femei, victimă a violenţei domestice

Toleranţa unei instituţii a statului faţă de astfel de episoade  vine în contextul în care România violenţa domestică este o problemă serioasă. Potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde*, iar una din patru femei din România declară că a fost victima unei forme de abuz din partea partenerului. 

De asemenea,  potrivit unui sondaj INSCOP, 30% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că  „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“, iar 6,4% susţin că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“. Potrivit aceluiaşi sondaj, 8,1% dintre respondenţi cred că „bătaia este ruptă din rai“.

Gândul a scris pe larg despre amploarea fenomenului violenţei domestice asupra femeii, arătând cu date oficiale că, după schimbarea legislaţiei, acestea reprezintă 91% dintre victimele care depun cereri de protecţie.

În perioada 2012-2014, în România au fost emise 4.305 ordine de protecţie, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Bacău, Iaşi, Prahova şi Vaslui

Studiul pe 2013 al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor arată că 91% dintre cererile de ordin de protecţie provin de la femei şi doar 9% de la bărbaţi. Dintre femeile care depun o astfel de cerere, 11% îşi retrag plângerea.

98% din cazurile luate în considerare pentru emiterea unui ordin de protecţie au fost certificate medico-legale emise pentru sub 20 de zile de spitalizare, pentru lovituri şi alte violenţe, mai arată studiul.

Conform Raportului Inspecţiei Judiciare a CSM, cele mai multe cazuri judecate pentru emiterea unui ordin de protecţie au avut loc în perioada 2012-2014 în instanţele din Bucureşti (630), din judeţul Bacău (245), judeţul Iaşi (231), judeţul Prahova (220) şi judeţul Vaslui (194). Cele mai puţine astfel de cazuri s-au înregistrat în instanţele din judeţele Caraş-Severin (8), Harghita (24), Călăraşi (24), Vrancea (25) şi Bistriţa Năsăud (31). (Au contribuit Raluca Ion, Loredana Voiculescu)

*În perioada 2010-2012 au fost înregistrate 65.000 de cazuri de violenţă conjugală

 

gandul actualitate