Ce pedeapsă a primit medicul găsit vinovat de moartea unei fetiţe de patru ani, la 40 de minute de la internare

Medicul pediatru de la Spitalul din Huşi sancţionat cu 2.000 de lei de DSP Vaslui întrucât nu a respectat procedurile în cazul fetiţei care a murit, în octombrie 2014, la 40 de minute de la internare, din cauza unei laringite, a fost obligat de instanţă la plata amenzii, decizia nefiind definitivă. 0

Judecătoria Iaşi a obligat-o pe Floreta Bianu, medic la Spitalul Municipal Huşi, la plata amenzii de 2.000 de lei stabilite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în urma unei anchete desfăşurate la unitatea medicală ieşeană, după ce o fetiţă de patru ani a murit la 40 de minute de la internare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistraţii ieşeni au respins plângerea formulată în instanţă de medicul pediatru, care a contestat procesul-verbal de sancţionare a sa pe motiv că nu a respectat procedurile medicale în cazul petrecut la începutul lunii octombrie 2014. Practic, corpul de control al DSP Vaslui a găsit-o vinovată pe Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.

Iniţial, procesul a fost intentat de medicul pediatru celor de la DSP Vaslui la Judecătoria Huşi, de unde, ulterior, la cererea formulată de Bianu, procesul a fost strămutat la Iaşi.

Decizia dată de Judecătoria Iaşi nu este definitivă.

Pe lângă amenda dată de DSP, medicul pediatru care a tratat-o pe fetiţa de patru ani a fost găsit vinovat de către Colegiul Medicilor Vaslui în urma anchetei desfăşurate în acest caz. Astfel, medicul Floreta Bianu, de altfel şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Huşi, este acuzat de culpă medicală pe motiv că nu a direcţionat-o pe copilă, care avea insuficienţă respiratorie din cauza complicaţiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgenţe din acelaşi spital.
Colegiul Medicilor Vaslui a sancţionat-o pe medicul Floreta Bianu cu “vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizaţie înainte de interdicţia de a mai exercita profesia.

În octombrie 2014, fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a fost internată la spitalul din Huşi, fiind diagnosticată cu laringită acută şi sindrom febril, ea primind tratament cu antibiotic. La 40 de minute de la internare fetiţa a murit, părinţii acesteia acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost chemată în instanţă de conducerea Spitalului Municipal Huşi, după ce unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 de lei în cazul fetiţei.

Sancţiunea dată spitalului din Huşi de către autorităţile sanitare vasluiene este cea mai mare dintre amenzile aplicate în urma controlului dispus de Ministerul Sănătăţii în acest caz. Unitatea medicală a fost amendată pe motiv că nu dispunea, la data la care copila şi-a pierdut viaţa, de o cameră specială pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgenţe.

În februarie, Judecătoria Huşi a respins plângerea depusă de Spitalul Municipal Huşi privind amenda de 25.000 de lei dată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pentru neregulile descoperite în urma controlului dispus de Ministerul Sănătăţii.

Decizia instanţei nu era însă definitivă, fiind atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Vaslui.

Tribunalul Vaslui a menţinut sentinţa iniţială dată de Judecătoria Huşi, în consecinţă, Spitalul Municipal Huşi fiind obligat să plătească amenda aplicată de DSP Vaslui la sfârşitul anului trecut.

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui au contestat în instanţă amenda dată de DSP, în cuantum de 20.000 de lei, tocmai pe motiv că echipajul medical nu a dus copila la Compartimentul de Primiri Urgenţe, ci direct la Secţia de Pediatrie.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huşi de la acea vreme, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfăşurării activităţii medicale în unitatea sanitară. Ulterior, el a obţinut în instanţă anularea amenzii.

Şi şeful Compartimentului Primiri Urgenţe, medicul Gabriela Ababei, a fost amendat cu 1.500 de lei, pentru disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii compartimentului pe care îl conduce.

gandul actualitate