Oprescu rămâne în AREST încă 30 de zile

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro, a decis, miercuri, Tribunalul Bucureşti, decizia nefiind definitivă

OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

0

Tribunalul Bucureşti a admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu.

Instanţa a dispus şi prelungirea arestului preventiv pentru Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis ca Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Romeo Albu să rămână în arest al domiciliu încă 30 de zile.

Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de edilul suspendat al Capitalei, cât şi de ceilalţi şapte inculpaţi din dosar.

Tribunalul Bucureşti a dezbătut, miercuri, cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurilor preventive în cazul lui Sorin Oprescu şi a complicilor săi.

Viorel Mocanu, unul dintre avocaţii edilului suspendat al Capitalei, a declarat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, după judecarea propunerii procurorilor de prelungire a arestului preventiv în cazul primarului suspendat, că este posibil ca acesta să fie internat din nou, în condiţiile în care medicii au constatat o agravare a bolilor existente şi au depistat afecţiuni noi.

“El a cerut externarea (din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – n.r.) pentru că raportul privind analizele este astăzi gata. Contrar spuselor dumneavoastră, care zic că este sănătos, ceea ce ştim noi este total opus. Şi urmează un alt set de investigaţii. Starea de sănătate a fost degradată în ultimele 15 zile în arestul central şi urmează a se da o soluţie şi a se decide şi în baza acestui raport, care astăzi este definitivat”, a arătat Mocanu, răspunzând unei întrebări privind necesitatea reinternării lui Oprescu.

Avocatul a mai susţinut că referatul procurorilor prin care se cere prelungirea arestării preventive este eliptic şi nu se mai impune această măsură.

Viorel Mocanu a mai spus că Sorin Oprescu a dorit să fie externat pentru a putea fi prezent în sala de judecată, miercuri, ca să îşi poată susţine cauza.

“În sală, încă o dată, şi-a susţinut nevinovăţia şi a arătat că doreşte să fie liber ca să lupte cu arme egale atât cu Ministerul Public, cât şi cu inculpatul denunţător Popa”, a mai arătat Mocanu.

Sorin Oprescu a fost readus, marţi, în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost internat timp de patru zile la Spitalul Universitar de Urgenţă, pentru investigaţii medicale şi pentru efectuarea unei coronarografii.

Oprescu a fost dus sâmbătă la spital, după ce avocaţii acestuia au solicitat să fie supus unor investigaţii întrucât suferă de diabet şi are probleme cardiace, care s-au accentuat în urma arestării acestuia. În urma investigaţiilor, medicii de la Spitalul Universitar au stabilit că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui Oprescu în unitatea sanitară, la coronarografie nefiind găsite probleme foarte grave, care să nu poată fi tratate în unitatea de arest.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Săptămâna trecută, Sorin Oprescu a cerut, prin avocaţii săi, să îi fie înlocuită măsura arestului preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, însă solicitarea a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în 25 septembrie.

Decizia a fost contestată de Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă cererea primarului suspendat va fi admisă sau respinsă.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă.

Avocaţii lui Sorin Oprescu cer DNA confruntarea primarului suspendat al Capitalei cu Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, dar şi audierea unor martori propuşi de apărare şi depunerea unor înscrisuri suplimentare la dosarul de corupţie.

gandul actualitate