Turiştii care merg pe litoral vor avea parte de o surpriză plăcută anul viitor

Lucrările de lărgire a plajelor din Constanţa, Mamaia Sud şi Eforie Nord sunt aproape gata, după ce au fost realizate diguri noi sau au fost reabilitate cele existente şi au fost înnisipate plajele, acum mai late cu până la 100 de metri, proiectul urmând a fi finalizat până la sfârşitul anului. 0

Gheorghe Boeru, preşedintele Romair Consulting, firma care asigură managementul şi supervizarea proiectului de lărgire a plajelor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că acesta va fi încheiat probabil într-o lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Este un proiect care are obiectiv principal protecţia populaţiei împotriva inundaţiilor şi zonelor periculoase, atragerea turiştilor într-un număr cât mai mare pe litoralul românesc, dezvoltarea realizării peisagistice a zonei dintre Mamaia şi Eforie. Proiectul a început în august 2013, a avut iniţial o perioadă de viaţă mai mare de 500 de zile şi a fost aprobată o prelungire de aproximativ 250 de zile. Acest proiect se află în faza de finalizare şi împreună cu constructorii avem termen până la sfârşitul anului. Intenţionăm ca într-o lună să prezentăm raportul final al acestui proiect”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a precizat că lucrările, realizate de firma Porr Bau în Mamaia şi de Van Oord în Constanţa şi Eforie, au prevăzut execuţia de diguri noi sau reabilitarea şi extinderea celor existente, precum şi înnisiparea plajelor din aceste zone.

Beneficiile aduse de proiect includ reducerea riscului de inundare a proprietăţilor din vecinătatea falezelor, de care se vor bucura aproximativ 278.000 de locuitori, şi avantajele unei plaje extinse pentru 32.000 de turişti, precum şi construcţia şi refacerea digurilor pe o lungime de aproape 13.000 de metri liniari, lărgirea plajelor cu 330.000 de metri pătraţi, lăţirea plajelor cu până la 100 de metri faţă de 2013.

Directorul Romair Consulting a menţionat că a fost folosită o cantitate de peste trei milioane de metri cubi de nisip. Nisipul a fost adus din largul Mării Negre, iar înnnisiparea a fost realizată cu ajutorul unei nave de dragaj şi al unei tubulaturi submarine care a adus nisipul la mal.

Gheorghe Boeru a precizat că în această perioadă se lucrează la punerea la punct a unui proiect similar, de la Eforie Sud la Vama Veche, iar în 14 octombrie va fi prezentat beneficiarului studiul de fezabilitate.

“La acest proiect suntem proiectanţi şi predăm pe data de 14 octombrie studiul de fezabilitate la beneficiar. Vorbim de un proiect de două ori mai mare, care se întinde de la Eforie Sud la Vama Veche, dar şi Mamaia Nord. Tot în această toamnă trebuie să transmitem forma finală a proiectului la Uniunea Europeană pentru ca va fi pe fonduri europene”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a spus că, dacă totul merge conform planului, lucrările ar putea începe în 2017, iar valoarea totală a proiectului este de peste 500 de milioane de euro, urmând să fie înnnisipaţi peste 24 de kilometri, iar în unele zone plaja va avea o lăţime chiar de 150-200 de metri.

Valoarea proiectului care se va încheia până la sfârşitul acestui an este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect au fost propuse măsuri de protecţie a zonei costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste şapte kilometri de plajă, în cinci zone prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Constanţa (zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) şi Eforie Nord.

gandul actualitate