10 mld. euro în IT din 2000 încoace. Cât a fost mita?

10 mld. euro în IT din 2000 încoace. Cât a fost mita?

astăzi, 00:07

Autori:


Adrian Seceleanu

,

Ioana Nita

Dosarul achiziţiilor de licenţe Microsoft şi de software şi calculatoare pentru şcoli deschis de Direcţia Naţională Anti­corupţie (DNA), în care până acum nouă foşti miniştri sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, trafic de influenţă sau de faptul că ar fi pretins şi primit mită de zeci de milioane de dolari şi euro de la câştigătorii contractelor zguduie clasa politică.

Cazul pune în prim-plan haosul şi lipsa de trans­pa­renţă a achiziţiilor făcute de către stat, perpetuate de-a lungul anilor, care practic simplifică şi încurajează even­tuale abuzuri cu banii publici. Dar cât a cheltuit statul român pe IT – soft şi hardware – din 2000 încoace?

Spre exemplu, în 2013, din cele 45 de miliarde de euro cheltuieli ale bugetului consolidat, anual, 20 de miliarde de euro sunt alocate la investiţii şi bunuri şi servicii. Luând în considerare o pondere de 5% pentru IT, rezultă că 1 mld. euro/an se cheltuie în această direcţie. Însumând banii alocaţi acestui capitol în ultimii 14 ani, rezultă o cheltuială de 14 miliarde de euro pe echipamente IT, software, servicii IT şi de comunicaţii, ţinând cont că în perioada 2000-2006 bugetele erau la jumătate faţă de prezent.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2014