„Este bine că exportăm mai mult, dar ne asigură supravieţuirea, nu şi bunăstarea“

Exporturile, la maxim istoric de 52 de miliarde de euro în 2014

„Este bine că exportăm mai mult, dar ne asigură supravieţuirea, nu şi bunăstarea“

astăzi, 07:10

Autor:


Adelina Mihai

România a exportat anul trecut bunuri în valoare record de 52,5 mld. euro, în creştere cu doar 5,8% faţă de 2013, arată datele publicate ieri de Insti­tutul Naţional de Statistică. Totuşi, în luna de­cembrie exporturile româneşti au înre­gistrat o scădere de 1,4% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.
 
Deşi exporturile au ajuns la un maxim istoric în 2014, ritmul de creştere al expor­turilor anul trecut a fost mai redus faţă de si­tuaţia din 2013, când exporturile au înre­gistrat un avans de peste 10% faţă de 2012.
 
„Este bine că exporturile au crescut de la an la an, dar faptul că importăm mai mult arată că exportăm ieftin şi consumăm din import pentru că nu producem suficient pentru economia locală. Iar acest lucru indică o faţetă a lipsei de competitivitate a economiei româneşti, pentru că în Ungaria, ţară care are exporturi mai mari decât Ro­mânia, există excedent al balanţei comer­ciale. E bine că exportăm mai mult, că su­pra­vieţuim, dar nu este bine că valoarea adău­gată este scăzută şi nu asigură bună­starea“, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
 


Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.02.2015