Se decide soarta votului în cazul lui Dan Şova. Există câteva scenarii posibile şi O CERTITUDINE

Curtea Constituţională decide astăzi situaţia votului dat de Senat, în şedinţa din 25 martie, pentru cererea procurorilor DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Judecătorii CCR au pe masă trei sesizări. Prima a venit de la PNL, care a solicitat, pe de-o parte, constatarea neconstituţionalităţii a două prevederi controversate din Regulament şi din Statutul parlamentarilor, şi, pe de altă parte, constatarea faptului că numărul de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a fost întrunit. Alte două sesizări au venit de la preşedintele Klaus Iohannis şi de la Consiliul Superior al Magistraturii, care au cerut Curţii să clarifice dacă a fost un conflict constituţional, mai ales că Senatul nu a adoptat şi o hotărâre în urma votului în cazul lui Şova. Dincolo de scenariile posibile privind deciziile pe care le va da CCR, există o certitudine: votul în cazul lui Dan Şova nu va fi reluat, spun senatorii. 0

Judecătorii Curţii Constituţionale vor lua în discuţie miercuri votul dat de senatori în cazul reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. Sesizarea liberalilor face referire la articolul 173 din Regulament şi articolul 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, două prevederi salvatoare pentru pesedist, care au permis ca solicitarea DNA să fie respinsă cu o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, contrar prevederilor constituţionale.

În acest caz, CCR ar putea declara neconstituţionale respectivele articole. Conform procedurii standard, într-un asemenea caz, senatorii ar fi obligaţi să modifice articolele conform deciziei Curţii. Însă parlamentarii s-au mişcat mai repede şi au modificat atât Regulamentul, publicat deja în Monitorul Oficial, cât şi statutul, care are caracter de lege, dar încă nepromulgat de preşedinte.

O a doua cerere a PNL este constatarea faptului că, în plenul Senatului de pe 25 martie, s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea solicitării DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă, caz în care, susţin liberalii, Senatul ar trebui să adopte o hotărâre prin care încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă.

Alte două sesizări au fost făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi de CSM. 

Şeful statului a cerut Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, “ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

În sesizarea CSM se arată că, potrivit articolului 76 din Constituţie, hotărârile celor două camere ale Parlamentului, ca şi legile ordinare, “se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”, în condiţiile în care numărul membrilor prezenţi este de jumătate plus unul din numărul membrilor camerei respective pentru întrunirea cvorumului, prevăzut în articolul 67 din Legea fundamentală. Hotărârile privind regulamentele camerelor, ca şi legile organice, se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei camere.

În orice caz, după cum afirmă toţi senatorii, votul în cazul lui Dan Şova nu va fi reluat. În opinia senatorului jurist Ioan Chelaru, singura posibilitate ca Dan Şova să ajungă în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, cu propunere de arestare preventivă, este ca DNA să facă o nouă solicitare la Senat.

”Doar dacă vine o nouă cerere de la DNA, da. Să mai pună câteva documente la dosar, să acuze o faptă nouă”, a declarat Chelaru pentru gândul.

gandul politica