30 aprilie 1945, ziua în care a murit Adolf Hitler. Cum a relatat presa britanică momentul istoric

În data de 30 aprilie 1945, liderul nazist Adolf Hitler şi partenera sa de viaţă, Eva Braun, s-au sinucis într-un buncăr din Berlin. „Daily Mail” a relatat evenimentul istoric în data de 2 mai, cu titlul „Hitler este mort”, precizând că lumea „s-a rugat pentru această veste”. 0

În urmă cu şapte decenii, unul dintre cei mai diabolici lideri din istoria modernă, dictatorul nazist Adolf Hitler, s-a sinucis. Presa britanică a scris la vremea respectivă că aceasta era vestea „pentru care se rugase lumea întreagă”.

Hitler şi Eva Braun s-au sinucis în data de 30 aprilie 1945, la două zile după ce şi-au unit destinele. În data de 2 mai 1945, „Daily Mail” titra pe prima pagină: ”Hitler este mort”, alături de un alt material, care făcea referire la milioane de britanici care comunicaseră rudelor vestea cea mare prin telefon.

Două zile mai târziu, cotidianul britanic scria despre execuţia liderului fascist Benito Mussolini şi îl cita pe călăul acestuia: „L-am păcălit. A crezut că evadează, când de fapt se îndrepta spre moarte. Am plănuit să-l executăm nu departe de casa în care era ţinut alături de Petacci (iubita lui Mussolini). I-am zis: „Am venit să vă eliberez… Grăbiţi-vă, nu este timp de pierdut”. Mussolini mi-a mulţumit şi a crezut că va fi un om liber. Din senin, am pronunţat sentinţa de condamnare de moarte asupra lui. L-am împuşcat cu cinci focuri de armă şi a căzut în genunchi. Se făcuse dreptate”.

Daily Mail este un ziar din Marea Britanie tipărit sub formă de tabloid, înfiinţat în anul 1896 de fraţii Harmsworth, Alfred (devenit Lord Rothermere) şi Harold (devenit Lord Northcliffe.. Ziarul face parte din compania Daily Mail and General Trust, care mai deţine ziarele The Mail on Sunday şi Evening Standard. În 2008, Daily Mail avea un tiraj de 2,3 milioane exemplare zilnic.

gandul monden