Protest la UNATC, în semn de solidaritate cu lectorul şi criticul de film Andrei Rus. “Ne vrem profesorii înapoi!”

Aproximativ 100 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti, precum şi mai mulţi regizori şi producători de film au protestat vineri, 29 mai, faţă de concedierea criticului de film şi a lectorului Andrei Rus.

FOTO: Facebook//Iulia Alexandra Voicu

0

Aproximativ 100 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti au protestat vineri, 29 mai, în semn de solidaritate cu criticul de film şi a lectorul Andrei Rus. Acestuia i s-ar putea desface contractul de muncă, după ce Comisia de Etică a UNATC l-a acuzat că ar fi făcut afirmaţii care lezează imaginea Universităţii, scrie adevarul.ro.

Manifestaţiei i s-au alăturat şi regizorii Radu Afrim, Alexandru Solomon şi Gianina Cărbunariu, producătoarea de film Ada Solomon, precum şi Corina Şuteu, fost director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York. De asemenea, prezent a fost şi Laurenţiu Damian, fost preşedinte al Senatului UNATC. Acesta şi-a dat demisia după ce Andrei Rus a fost chemat în faţa Comisiei de Etică a Universităţii.

Pe pancartele afişate în timpul protestului au fost scrise mesaje precum: „Fără Rus, CAV s-a dus” (n.r. CAV- Centrul Audio-Vizual), „Fără monştri sacri”, „Ne vrem profesorii înapoi!” şi „Noi semnăm petiţii, Titi e la repetiţii” ( n.r. Adrian Titieni, rectorul UNATC).

În timpul manifestaţiei, studenţii au semnat şi petiţia „Protest pentru investigarea şi stoparea abuzurilor din UNATC”, lansată anterior şi în mediul online.

„Protestăm în mod public faţă de decizia Comisiei de Etică a UNATC din data de 27.05.2015, în urma căreia s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar doctor Andrei Rus”, se arată în cuprinsul documentului citat de MEDIAFAX. „Considerăm că decizia fără precedent a Comisiei de Etică este abuzivă şi injustă. Motivul pentru care lect. univ. dr. Andrei Rus, alături de lect. univ. dr. Andrei Gorzo, au fost convocaţi în faţa Comisiei de Etică, acela de a fi vehiculat «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere», este neîntemeiat, întrucât afirmaţiile făcute de Andrei Rus şi de Andrei Gorzo n-au reprezentat decât semnalarea unor nereguli existente în cadrul universităţii. Nu denunţarea unor comportamente sau atitudini de tip homofob, xenofob, antisemit şi rasist sau a practicii meditaţiilor în rândul membrilor comisiilor de admitere aduce prejudicii de imagine universităţii, ci însăşi existenţa lor în cadrul instituţiei”, continuă petiţia.

Totodată, prin această petiţie i se cere rectorului UNATC, Adrian Titieni, să anuleze decizia Comisiei de Etică prin care s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus.

„Cerem rectorului UNATC, prof. univ. dr. Adrian Titieni, anularea deciziei Comisiei de Etică a UNATC din data de 27.05.2015 prin care s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lect. univ. dr. Andrei Rus; investigarea modalităţii în care s-a desfăşurat audierea lect. univ. dr. Andrei Rus în Comisia de Etică a UNATC şi a probelor în baza cărora s-a luat decizia de desfacere a contractului de muncă al acestuia; anularea convocării de către Comisia de Etică a lect. univ. dr. Andrei Gorzo sub aceleaşi învinuiri; sancţionarea comportamentului homofob, xenofob, rasist şi antisemit manifestat public de următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, prof. univ. dr. şi şef al catedrei de Actorie din cadrul Facultăţii de Teatru, Doru Ana”, se arată în petiţia menţionată.

Contatct de gândul, vineri, 29 mai, Adrian Titieni a explicat că nu poate face niciun comentariu cu privire la protestul de la UNATC, fiind plecat din Bucureşti pentru o filmare şi nefiind la curent cu evenimentele din Capitală.

Totuşi, cu o zi înainte, Titieni, a declarat pentru MEDIAFAX, că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că „lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite” de criticul de film.

„Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii”, a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cât şi la cele ale lui Andrei Gorzo.

Senatul UNATC va lua o decizie, după ce va analiza contestaţia lui Andrei Rus, care poate fi făcută în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a acesteia. Pe de altă parte, Adrian Titieni a mai spus că din punctul său de vedere această chestiune este „hazardată”, precizând că nu înţelege ce îi determină pe aceştia să aducă acuzaţii altor profesori ai UNATC. În acest caz, el s-a referit la schimburi de replici în mediul online între Andrei Rus şi alţi membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu şi Doru Ana.

„În ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional”, a spus Adrian Titieni, precizând că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, „în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC – din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea – a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări”.

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că „revista Film Menu NU este în pericol!”, adăugând că „niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste”. De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă „scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine”. „Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă”, se mai arăta în comunicatul UNATC.

 

Situaţia de la UNATC se agravează de la o zi la alta: http://goo.gl/4FRA63Ce credeţi că ar trebui să facă decanul şi actorul Adrian Titieni, aflat acum la nişte filmări?

Posted by Gandul on 29 Mai 2015

gandul actualitate