Fondul suveran al Qatarului a pierdut miliarde de dolari din cauza scandalului emisiilor poluante de la Volkswagen

Fondul suveran al statului Qatar a pierdut 5,9 miliarde de dolari în zece zile, ca urmare a deprecierii acţiunilor Volkswagen AG şi Glencore Plc. Producătorul auto german a recunoscut că a utilizat un soft pentru a „păcăli” testele de noxe la motoarele diesel ale autoturismelor din grup. 0

Qatar Investment Authority, cel mai mare proprietar de acţiuni preferenţiale şi al treilea cel mai mare deţinător de acţiuni ordinare în cadrul Volkswagen, a pierdut 4,8 miliarde dolari în urma scandalului emisiilor poluante, scrie bloomberg.com.

Fondul suveran este cel mai mare investitor în compania minieră Glencpre, o participaţie care s-a depreciat cu 1,1 miliarde dolari în perioada analizată.

Volkswagen se află în mijlocul unui scandal imens, după ce a recunoscut că a folosit un soft „de manipulare” pentru a trişa la testele de emisii poluante, efectuate în cazul motoarelor diesel ale maşinilor din grupul german.

La rândul său, compania americană Glencore întâmpină dificultăţi din cauza oscilaţiilor preţurilor la metale şi a îngrijorărilor tot mai mari din rândul investitorilor, care vizează faptul că gigantul nu reuşeşte să-şi reducă datoria.

Fondul din Qatar deţinea, potrivit ultimului raport financiar, 13% din acţiunile preferenţiale şi 17% din cele ordinare la VW, precum şi 8,2% din acţiunile Glencore. 

gandul financiar