Pâinea feliată are aditivi alimentari din belşug: 96% din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională

Numeroase sortimente de pâine de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională şi conţin “aditivi alimentari din belşug” şi alte adaosuri, atrage atenţia Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului, care a realizat un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători. 0

96% dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale, scrie TVR.

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea pâinii tradiţionale. În compoziţia ei există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug, a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziţia lor conservanţi alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanţi alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten şi 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 şi sucroză – indice glicemic 70), mai arată studiul.

APC România mai atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menţionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin “numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie şi sare”.

În circa şase din şapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicaţia este, fără îndoială, legată de preţul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, faţă de preţul altor sortimente mai sănătoase, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu faţă de media europeană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populaţiei.

gandul financiar