ZIUA DECISIVĂ PENTRU SORIN OPRESCU. Primarul suspendat află azi dacă rămâne în arest pentru încă 30 de zile

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer Tribunalului Bucureşti, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a arestului lui Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. 0

Cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu se va judeca de către instanţa Tribunalului Bucureşti, în şedinţă cu uşile închise. Sorin Oprescu este în arest preventiv din 6 septembrie.

Primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu ar trebui să fie prezent la judecarea propunerii de prelungire a arestării preventive, însă dacă starea de sănătate a acestuia nu va permite deplasarea, cererea se va judeca în absenţa edilului, care va fi reprezentat de avocaţii săi.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat la Tribunalul Bucureşti, înainte de începerea şedinţei de judecată, că sunt elemente noi care derivă din actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA şi, de asemenea, sunt alte aspecte pe care apărarea le va prezenta instanţei, “pentru a avea parte de o judecată dreaptă şi corectă.

Mocanu a precizat că apărarea va cere o măsură alternativă la cea a arestului preventiv şi va invoca în schimbarea măsurii luate în 6 septembrie inclusiv motive medicale, dat fiind starea de sănătate a lui Sorin Oprescu, dar şi “incidentele avute de-a lungul acestei săptămâni”.

Întrebat despre cererea de audiere a şase martori, precum şi de confruntare cu denunţătorul Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, avocatul a spus că aceasta a fost formulată şi se aşteaptă un răspuns de la procurorii DNA, care vor decide dacă probele suplimentare cerute de apărare sunt utile şi necesare cauzei.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu a fost scos încătuşat din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, deşi ceruse să nu îi fie puse cătuşele la mâini, pentru că are o intervenţie la o mână, aspect pe care apărarea îl va prezenta magistraţilor.

La Arestul Poliţiei Capitalei a venit, miercuri dimineaţă, prietena lui Sorin Oprescu, aceasta fiind prima vizită după ce edilul a fost readus, marţi, în unitatea de reţinere din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat patru zile, pentru investigaţii medicale şi pentru efectuarea unei coronarografii.

Oprescu a fost dus sâmbătă la spital, după ce avocaţii acestuia au solicitat să fie supus unor investigaţii, întrucât suferă de diabet şi probleme cardiace, suferinţe care s-au accentuat în urma arestării acestuia. În urma investigaţiilor, medicii de la SUUB au stabilit că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui Oprescu în unitatea sanitară, la coronarografie nefiind găsite probleme foarte grave, care să nu poată fi tratate în unitatea de arest.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

Săptămâna trecută, Sorin Oprescu a cerut, prin avocaţii săi, să îi fie înlocuită măsura arestului preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, însă solicitarea a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în 25 septembrie.

Decizia a fost contestată de Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă cererea primarului suspendat va fi admisă sau respinsă.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă.
Avocaţii lui Sorin Oprescu cer DNA confruntarea primarului suspendat al Capitalei cu Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, dar şi audierea unor martori propuşi de apărare şi depunerea unor înscrisuri suplimentare la dosarul de corupţie.

“Cerem audierea a şase martori pe situaţia de fapt, reaudierea unui martor întrucât declaraţiile sale sunt în opinia apărării insuficiente în raport de situaţia de fapt reţinută de procurori şi confruntare cu inculpatul denunţător Bogdan Popa, întrucât între declaraţiile domnuli Oprescu, date în faţa judecătorului de drepturi şi libertăti de la Curtea de Apel Bucureşti, şi ale lui Bogdan Popa sunt contradicţii”, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Alexandru Chiciu.

 

CRONOLOGIE: Sorin Oprescu, de la momentul flagrantului la ziua decisivă în care află dacă arestul preventiv se prelungeşte cu 30 de zile

 

6 septembrie, ora 8 –  Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători. Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la şeful unei instituţii din primărie, care ar fi intermediat mita.

6 septembrie, ora 15 – Sorin Oprescu, reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică de DNA, a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce în cursul dimineţii a fost prezent la percheziţiile care au avut loc la casa lui de la Ciolpani, judeţul Ilfov.

6 septembrie, ora 19 – Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus la Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, în dosarul în care a fost reţinut de procurorii DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

6 septembrie, ora 23 – Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

14 septembrie, ora 21 – Primarul Sorin Oprescu rămâne încarcerat, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 25.000 de euro.

15 septembrie, ora 14 – Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, după decizia definitivă de arestare preventivă, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care se va întruni în şedinţă, pentru desemnarea primarului interimar.

17 septembrie, ora 11 – Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus, joi, din arest la DNA, pentru a fi prezent la percheziţia informatică a calculatoarelor şi stick-urilor de memorie ridicate în timpul percheziţiilor făcute în 6 septembrie, în dosarul în care edilul este cercetat pentru luare de mită.

21 septembrie, ora 19 – Primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu a fost transportat la spital, luni seară, din Arestul Poliţiei Capitalei, după ce a acuzat ”o stare de slăbiciune”, iar după ce o scurtă evaluare medicală a fost readus în arest, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

23 septembrie, ora 9 – Sorin Oprescu va fi transferat din Arestul Capitalei, după ce solicitatarea primarului suspendat a fost admisă, însă nu va fi dus la Spitalul Universitar, pentru a fi consultat de medicii săi curanţi, pentru probleme cardiace, aşa cum solicitase, ci la Spitalul Militar.

24 septembrie, ora 10 – Sorin Oprescu vrea înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arest la domiciliu, iar cererea lui va fi judecată joi, de Tribunalul Bucureşti, avocatul Alexandru Chiciu declarând că pentru fapta de care este acuzat edilul, arestul preventiv este o măsură severă.

24 septembrie, ora 13 – Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat şi verifică situaţia lui Sorin Oprescu în arest, pentru a stabili dacă se respectă dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii în cazul primarului suspendat al Capitalei.

25 septembrie, ora 15 – Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, ca Sorin Oprescu să rămână în arest preventiv, respingând cererea primarului suspendat al Capitalei să fie cercetat sub control judiciar sau în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

26 septembrie, ora 16 – Sorin Oprescu a fost adus, sâmbătă după-amiază, cu o dubă a poliţiei la Spitalul Universitar de Urgenţă pentru a fi consultat de medici inclusiv pentru probleme cardiace, în urma unei solicitări făcute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocaţii săi.

29 septembrie, ora 16 – Sorin Oprescu a fost reîncarcerat în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce a stat patru zile în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supus unor investigaţii şi i-a fost făcută o coronarografie, medicii stabilind că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui în unitatea sanitară.

30 septembrie, ora 10 – Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer Tribunalului Bucureşti, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a arestului lui Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

gandul actualitate