Aceasta este singura universitate românească care face parte din lista primelor 600 cele mai bune din lume

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca este singura instituţie de învăţământ românească aflată între primele 600 de universităţi din lume, conform unui top realizat de The Times Higher Education World University Rankings. 0

Potrivit unui comunicat transmis joi de UBB Cluj-Napoca, Top 500+, realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2015-2016, mai include universităţile “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Universitatea «Babeş-Bolyai» este singura instituţie de învăţământ superior din România situată în Top 500+ pe un loc cuprins în intervalul 501- 600 din grupul celor mai bune 800 de universităţi din întreaga lume. Acest clasament este cuprins în topul The Times Higher Education World University Rankings 2015-2016, din care mai fac parte, pe poziţiile 601-800, universităţile «Alexandru Ioan Cuza» Iaşi, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest Timişoara, în această ordine. Toate aceste patru instituţii sunt membre ale Consorţiului Universitaria”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB adaugă că acest clasament, The Times Higher Education World University Rankings 2015-2016, utilizează în analiză 13 criterii, cele mai importante fiind grupate în jurul a cinci indicatori principali: calitatea procesului de predare (mediul de învăţare), cercetare (numărul şi prestigiul publicaţiilor), citările (factorul de impact), perspectiva internaţională (personal, studenţi şi cercetare), relaţia cu mediul de afaceri (transferul de cunoştinţe).

“Cu toate că, uneori, apar critici la adresa acestor clasamente, ele sunt, însă, până la urmă, singurele care pot oferi o imagine asupra locului şi rolului universităţilor în lume. Clasarea UBB în topul mondial al primelor 600 de universităţi, reprezintă un loc mai mult decât onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice şi studenţii le-au depus şi le depun în activitatea didactică, de studiu, respectiv cercetare. De asemenea, sunt convins că, în viitor, aceste eforturi vor duce la o clasare şi mai bună a universităţii noastre”, susţine, în comunicat, rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop.

Dintre universităţile comprehensive de prestigiu din Europa Central-Orientală se mai situează, în intervalul 501-600, Universitatea din Varşovia, în timp ce Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348, se află între locurile 401 şi 500.

“Universităţile din Cracovia (Jagielonă), Belgrad, Ljubljana, Bratislava (Comenius) se plasează în intervalul 601-800, iar universităţile din Croaţia şi Bulgaria lipsesc din acest clasament. Toate universităţile din Ungaria sunt cuprinse în acelaşi interval (501-800) ca şi universităţile din România”, se mai arată în comunicatul UBB.

UBB Cluj-Napoca are 21 de facultăţi, fiind singura din România care are linii de studii în limbile română, maghiară şi germană.

gandul actualitate