MAE reacţionează la articolul Gândul privind exporturile de armament. În ce condiţii a livrat România lunete de vânătoare Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că livrările de lunete de vânătoare ale României către Rusia, din anul 2014, care s-au ridicat la 13.500 de euro, au fost făcute cu respectarea embargoului impus de Uniunea Europeană anul trecut Moscovei, ca urmare a crizei din Ucraina. Gândul a prezentat care au fost cei mai importanţi clienţi de armament ai României anul trecut, când exporturile de tehnică militară s-au ridicat la 159 milioane de euro, în scădere cu 10% faţă de anul precedent. Gândul a arătat că anul trecut, tehnică militară românească a plecat şi către Rusia, fiind vorba despre lunete în valoare de 13.500 de euro 0

MAE a reacţionat la articolul gândul privind cei mai importanţi clienţi de armament ai României în 2014, precizând în ce condiţii s-au executat contractele către Rusia, unde România a livrat lunete de vânătoare în valoare de 13.500 de euro, după cum a arătat gândul. Rusia se află din 2014 sub embargouri şi sancţiuni atât din partea UE, cât şi a SUA, ca urmare a crizei provocate în estul Ucrainei, cât şi a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.

MAE a explicat pentru gândul că livrările de armament către Rusia din 2014 au avut loc cu respectarea legislaţiei internaţionale, contractele fiind încheiate înainte de 1 august 2014, dată la care au intrat în vigoare sancţiunile impuse de UE Rusiei.

Astfel, Consiliul UE a decis pe 31 iulie să impună sancţiuni Rusiei, însă sub rezerva că sancţiunile „nu aduc atingere executării contractelor sau acordurilor încheiate înainte de 1 august 2014”, data la care a intrat în vigoare decizia Consiliului UE.

„În 2014, exporturile de lunete de vânătoare către Federaţia Rusă s-au ridicat la 13.511 euro, valoarea operaţiunilor comerciale anterioare datei de 1 august fiind de 1.612 euro. Restul exporturilor – în valoare de 11.899 euro – au fost efectuate în baza prevederii cuprinse în articolul 2 (4) al Deciziei 2014/512/PESC, menţionate mai sus”, explică MAE.

MAE mai precizează că Departamentul de Control al Exporturilor nu eliberează licenţe pentru operaţiuni cu produse militare, dacă operaţiunile respective „ar fi în contradicţie cu obligaţiile şi angajamentele internaţionale ale României de aplicare a embargourilor privind comerţul cu arme impuse de UE, ONU sau OSCE”.

gandul actualitate