Reconstituirea sinuciderilor, crimelor şi violurilor ar putea fi interzisă în programele de ştiri

Reconstituirile sinuciderilor, crimelor şi violurilor ar putea fi interzise în programele de ştiri. O propunere de modificare în acest sens a Codului audiovizualului a fost depusă miercuri de membrul CNA Valentin Jucan. 0

 De asemenea, televiziunile nu vor mai putea difuza programe care conţin violenţă de orice fel, limbaj injurios sau comportament obscen în afara intervalului bine stabilit, indiferent că există un contract între radiodifuzori şi alţi producărori, persoane fizice sau juridice. Totodată, astfel de programe vor putea fi difuzate după miezul nopţii şi nu începând cu ora 23:00, cum este precizat în prezent în Cod.

Demersul lui Jucan vine după ce, în şedinţa de marţi a CNA, ediţia din 24 septembrie a emisiunii „Un show păcătos”, care a difuzat în direct agresiunile fizice ale lui Nicolae Guţă la adresa iubitei sale, nu a fost sancţionată în niciun fel.

Amintind că protecţia superioară a minorului şi demnitatea umană ar trebui să fie elemente de normalitate în cadrul programelor transmise de televiziuni şi că rolul CNA este acela de „garant al interesului publicului”, dar şi de unic reglementator în domeniul audiovizual, Valentin Jucan propune modificarea a două articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, 18 şi 24.

Prima modificare a articolului 18 vizează  intervalul orar în care nu pot fi difuzate programe care conţin violenţă fizică, psihică sau de limbaj, scene de sex, limbaj injurios şi comportament obscen, persoane în ipostaze degradante, violenţă domestică, inclusiv reprezentarea şi reconstituirea actului violului, suicidului sau omorului în emisiunile de ştiri, lupte nereglementate de federaţii sportive, naţionale sau internaţionale. În prezent, intervalul este cuprins între 6:00 şi 23:00, dar ar urma să fie lărgit până la ora 00:00. De asemenea, până acum în actul normativ nu era făcută referire la violenţă domestică, inclusiv reprezentarea şi reconstituirea actului violului, suicidului sau omorului.

„Nu vor fi interzise discuţiile, dezbaterile, dar nu se vor mai putea face reconstituiri. La ce ajută pe cineva aşa ceva?”, a comentat Jucan.

O altă modificare prevede că existenţa contractelor între radiodifuzori şi alţi producărori, persoane fizice sau juridice, nu exonerează posturile de televiziune şi radio de la respectarea prevederilor Legii audiovizualului şi Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

Excepţiile de la regulă o reprezintă fimele artistice, serialele şi documentarele.

O altă modicicare vizează Articolul 24, referitor la programele însoţite de avertismentul „15”, ar urma să fie modificat tot din punctul de vedere al intervalului orar în care pot fi difuzate astfel de producţii, respectiv transmiterea lor să înceapă de la ora 00:00 şi nu de la ora 23:00 cum se întâmplă în prezent.

„Măsurile vin să ajute membrii CNA în luarea unor măsuri. Nimic nu poate fi interpretat ca cenzură”, a spus Jucan, adăugând că în România nu funcţionează autoreglementarea în domeniul audio-vizual, aşa cum se întâmplă în alte ţări. (Maria Bîrnaure)

gandul actualitate