Un post de radio din România a fost amendat pentru limbajul injurios din două emisiuni

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 15.000 de lei postul de radio Sport Total FM, pentru emisiunile “Liga de Weekend” şi “Blockstart Matinal”, în care a fost folosit un limbaj injurios, ce încalcă legislaţia audiovizualului. 0

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea “Liga de Weekend”, realizată de Dragoş Borchina şi Narcis Drejan şi difuzată pe 15 august, şi ediţiile din 18, 19 şi 20 august ale emisiunii “Blockstart Matinal”, realizată de Mihai Pahonţu.

În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit două reclamaţii referitoare la limbajul injurios folosit de Narcis Drejan şi Mihai Pahonţu.

Membrii CNA au constatat că reclamaţiile primite sunt întemeiate şi, la propunerea membrului Consiliului Radu Herjeu, au luat decizia să amendeze cu 15.000 de lei Sport Total FM pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, şi a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizual, conform căruia “Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Decizia de amendare a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa CNA de joi (Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos şi Florin Gabrea).

Potrivit monitorizării CNA, în ediţiile din 18, 19 şi 20 august ale emisiunii “Blockstart Matinal”, realizatoul Mihai Pahonţu a spus, în mai multe rânduri, despre premierul Victor Ponta că este “un nemernic”, pentru că, printre altele, “se laudă peste tot cu creşterea economică fabuloasă”, iar despre preşedintele Klaus Iohannis că este “nesimţit”, care “nu a făcut treabă pe la Cotroceni”, ci doar “treabă mare”.

Totodată, în emisiunea “Liga de Weekend” din 15 august, Narcis Drejan a folosit de multe ori un limbaj injurios cu tentă sexuală.

Drejan a comentat şi un mesaj critic al lui Teodor Baconschi la adresa lui Hagi, pe care Baconschi l-ar fi publicat pe pagina sa de Facebook. “I-am dat share, că dacă îi dau share vede. Şi i-am scris: eşti un bou mondial şi eşti un idiot. Urina lăsată de Hagi la analizele medicale, la Galatasaray, e mai importantă decât eşti tu, pentru că tu nu ai făcut nimic pentru România. Deci, tu eşti fiul unuia dintre poeţii talentaţi pe care, nu, n-a fost un poet şi-un… un uriaş, nu poţi să îl compari pe Anatol Baconschi cu Nichita Stănescu, nici măcar cu porcul ăla de Păunescu nu poţi să-l compari”, a scris Drejan.

Pe de altă parte, în respectivul comentariu, Teodor Baconschi l-ar fi comparat pe Hagi cu “un urs împăiat”. Din acest motiv, Narcis Drejan i s-a adresat lui Baconschi în emisiunea “Liga de Weekend” spunând: “Du-te tată şi fă sex cu animale, expuse la Grigore Antipa. Păi da, deci, du-te acolo, dacă ai fetişuri cu…”.

În aceeaşi emisiune, Narcis Drejan a făcut comentarii cu tentă sexuală şi în legătură cu alte subiecte.

Prezent la şedinţa CNA de joi, Daniel Nazare, redactorul-şef adjunct al Sport Total FM, a spus că a avut discuţii cu cei doi realizatori, Mihai Pahonţu şi Narcis Drejan.

În ceea ce îl priveşte pe Pahonţu, Daniel Nazare a spus că acesta este în prezent în concediu. “Am avut nenumărate discuţii cu el. E într-un concediu de două săptămâni şi nu ştiu dacă se mai întoarce. A mai fost sancţionat”, a spus Daniel Nazare.

Însă membrul CNA Radu Herjeu a spus că Sport Total FM este singurul post de radio cu specific sportiv din România şi are o responsabilitate faţă de ascultători. “Ar trebui să fiţi atent la ce colaboratori aveţi”, a spus Herjeu.

“Nu poţi să vorbeşti în halul ăsta despre un om, în aceşti termeni (…) Nu e o justificare faptul că Baconschi a spus ceva despre Hagi, nu ştiu ce”, a spus şi Dorina Rusu.

“Eu vă mărturisesc că asemenea artificii obscene şi o imaginaţie cu o tentă sexuală de o asemenea obscenitate nu am mai auzit”, i-a spus lui Daniel Nazare şi membrul CNA Radu Călin Cristea. “Se mai scapă câte o expresie tare, două, trei, dar să faci din vulgaritate un mod de comunicare este prea mult”, a mai spus Cristea, precizând că intervalul orar la care au fost difuzate cele două emisiuni permit accesul minorilor la aceste vulgarităţi.

gandul monden